Eska: Skandinávií inspirovaná kuchyně z tradičních českých surovin

Autor: Barbora Votavová
Datum: 6. 5. 2019
Foto: Barbora Votavová

Kvašení patří na venkov, ne do moderní městské kuchyně. Říká kdo?!

Eska, restaurace a pekárna v jednom, je další karlínský podnik z rodiny Ambiente. Kombinuje staré s novým a jejím základem je udržitelnost, která se projevuje v kuchyni i v interiéru. Ze zdánlivě obyčejných českých surovin tu kuchaři v čele s šéfkuchařem Martinem Štanglem kouzlí výjimečná jídla na pohled i co se chutí týče.

Hlavní inspirací při vytváření podoby restaurace byla moderní skandinávská kuchyně, ze které si převzali jednu z klíčových metod – fermentování všech možných surovin a na různé způsoby. Kuchaři tu však objevují i další dnes už téměř zapomenuté postupy jako je sušení nebo pečení na ohni.

V Esce si můžete dát pomalou snídani, pracovní oběd nebo si vychutnat večeři o několika chodech. V roce 2018 získala restaurace michelinské ocenění Bib Gourmand, a tak si tu bezpochyb pochutná ten nejnáročnější strávník. Kuchaři v Esce připravují jídla ze sezónních surovin od farmářů, a tak se nabídka restaurace čas od času lehce promění. Co však rozhodně musíte ochutnat, je místní specialita a stálice – brambory v popelu. A o lepší start dne se postará  snídaně Eska, ve které najdete fermentovanou pšenici, křupavý chleba i fermentovanou limonádu z denní nabídky.

Přízemí Esky dominuje pekárna a bistro, kde vám s sebou zabalí jejich výše zmíněný legendární chleba, pro který si mnozí Pražané jezdí i přes půlku města, poctivé koláče, buchty a k tomu voňavou kávu do ruky. Můžete si tady dát také obložené chleby, ten nejlepší loupák vašeho života nebo si domů koupit čerstvá vejce a poctivé máslo.

Esku najdete kousek od tunelu, který spojuje Karlín a Žižkov, hned naproti Forum Karlín. Bývalá výrobní hala se proměnila ve vzdušný otevřený prostor, kde mají hosté restaurace i pekárny možnost nahlédnout kuchařům a pekařům pěkně pod ruce.