Hurá na zmrzlinu! Kam v Karlíně na tu nejlepší?

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 10. 7. 2023
Foto: úvodní – unsplash.com

Dodržovat v létě pravidelný zmrzlinový režim je stejně důležité jako ten pitný. A tak jsme nelenili a dali dohromady tipy na místa, kde si na téhle osvěžující dobrotě opravdu pochutnáte. Ovocné, smetanové, veganské… zkrátka tohle jsou ty nejlepší zmrzliny v Karlíně!

Imaginární zmrzlina

Imaginární zmrzlina je náš letošní zmrzlinový objev, i když v Karlíně fungují už něco přes rok. Malý podnik najdete jen pár kroků od Florence, kousek od Negrelliho viaduktu. Denně, kromě neděle, tu servírují skvělé veganské zmrzliny. Naším favoritem je rozhodně příchuť matcha, kterou mají ve stálé nabídce, nebo jejich letošní novinka banán s kousky kešu, která je zároveň jejich první zmrzlinou bez cukru. Kromě zmrzky si tu pochutnáte i na zmrzlinovém koktejlu s kokosovou šlehačkou. Tohle prostě musíte zkusit!

Puro Gelato

Za pravým italským gelatem už nemusíte jezdit za hranice, vychutnáte si ho i v Karlíně ve vyhlášené cukrárně Puro Gelato. Ludmila Abrhám studovala prestižní Carpigiani Gelato univerzitu v Bologni, kde se gelato naučila vyrábět. Po návratu otevřela první pražskou pobočku na Výtoni a rychle si získala popularitu. A tak následovaly další pobočky – na Vinohradech, v Dejvicích a Karlíně. Puro Gelato nabízí nespočet sorbetů a smetanových příchutí. Pochutnají si tu vegani i ti, kteří se snaží omezit cukr. K výrobě gelata tu používají kvalitní a čistě přírodní suroviny bez konzervantů a dodavatele vybírají mezi drobnými pěstiteli a malými farmáři. Gelato se vyrábí každý den v italských strojích a uchovává se v tradičních nádobách, a to vše pod dohledem italského mistra cukráře Giuseppeho.

Ovocný světozor

V oblíbené pražské cukrárně můžete vybírat z kopečkové nebo točené zmrzliny. Příznivci kopečkové mají sice mnohem větší výběr, ale bez legendární jahodovo-banánové točené zmrzliny by to snad ani nebylo to pravé léto. Pokud chcete odlehčenější verzi, Světozor vyrábí také superovocné zmrzliny, které jsou bez přidaného cukru.

Antonínovo pekařství

Pokud máte rádi točenou zmrzlinu, vyzkoušejte tu z Antonínova pekařství. Točí tu poctivou smetanovou i pár ovocných. Příchutě pravidelně obměňují a těšit se můžete třeba na mangovou, jahodovou, rybízovou nebo citrónovou, a samozřejmě na klasiku čokoláda a vanilka. Na zmrzku si tu navíc můžete přidat různé posypky a doladit si ji podle vlastních chutí.

Kopeček na kolečku

Pro starou dobrou klasiku v kornoutku se vydejte na procházku k metru Křižíkova. Od pondělí do pátku tu parkuje roztomilé zmrzlinové autíčko Kopeček na kolečku, kterých můžete po Praze potkat hned několik. Třeba na Parukářce, v Havlíčkových sadech, v Letňanech nebo na Černém mostě. Na výběr mají hned několik druhů – od klasik až po netradiční chutě. My nedáme dopustit na osvěžující melounovou, dragon fruit, slaný karamel i příchuť zvanou unicorn.

Ugo

Pochutnáte si raději na ovocných sorbetech, než na smetanových zmrzlinách? Zajděte si do Uga kousek od metra Křižíkova. Točené zmrzky tu vyrábí ze 100% nepasterované ovocné šťávy. A aby byly krásně krémové, přidávají trochu cukru a rostlinného tuku. Obě příchuti, jahoda a malina nebo mango a meruňka, jsou veganské, bez laktózy, bez konzervantů a umělých barviv.

Parlor Café

Klasika v kornoutu je nuda? Tak šup do Parlor Café! Jako jediný podnik v Česku servíruje zmrzlinovou specialitu – parlorku. Zmrzlinový sendvič, který si složíte sami dle svých chutí. Nejdříve si vyberete z šesti druhů křupavých sušenek domácí výroby, pak z dvanácti příchutí zmrzlin z Crème de la Crème a nakonec z osmi různých toppingů. Nekonečno kombinací, nekonečno chutí!