Vajíčková, avokádová a nadýchaná lučina. Jak na lehké jarní pomazánky i domácí housky?
Na snídani, na svačinu i na oběd s sebou. Poctivé domácí housky plněné svěžími pomazánkami vám přijdou k chuti mezi e-maily i na výletě s dětmi.
Čerstvá lučina
Hedvábná, bez hrudek a hlavně domácí! Jakmile ochutnáte čerstvou lučinu, na kupovanou klasiku s radostí zapomenete. Lučinu si můžete vychutnat v základní verzi, nebo ji na závěr ochutit bylinkami či kořením. Navíc je také skvělá jako základ do dalších pomazánek.
Co budete potřebovat? 380 g smetanového jogurtu (např. Choceňský nebo takový, který má tuk nejméně 10 %), 200 g zakysané smetany a sůl
Jogurt, zakysanou smetanu a sůl smícháme a přendáme do většího sítka vyloženého plátýnkem. To pak vložíme do vyššího hrnce, přikryjeme a necháme alespoň 24 hodin v lednici odstát. Do hrnce nám odkape syrovátka, kterou můžeme vypít, a v plátýnku zůstane krásně nadýchaná lučina. Tu pak přendáme do čisté misky s víkem a skladujeme v lednici, kde vydrží zhruba 5 až 7 dní.
Vajíčková (4 porce)
Co by to bylo za jaro bez pořádné vajíčkovky? Tahle je krásně krémová a lehká. Pokud už máte k dispozici pažitku, můžete ji přidat rovnou do pomazánky nebo ji pak použít na ozdobu.
Co budete potřebovat? 5 natvrdo uvařených vajec, půlku menší cibule, půlku tvarohu ve vaničce, 3 lžíce lučiny, lžičku dijonské hořčice, 3 lžíce změklého másla, sůl a pepř
Vejce zbavíme skořápek a nastrouháme na struhadle, případně nakrájíme na menší kousky. Pak přidáme najemno nakrájenou cibuli a všechny zbylé ingredience. Vidličkou vše promícháme a lehce našleháme. Na závěr dochutíme solí a pepřem. Pár hodin odleželá chutná o kousek lépe.
Avokádovo-tuňáková (4 porce)
Tahle pomazánka je taková dobrota, že ji s klidem sníte i samotnou, jen tak na lžičku. Díky avokádu je navíc krásně sytá, a tak vás po ní hned nebude honit mlsná.
Co budete potřebovat? 1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě, 1 zralé avokádo, půlku tvarohu ve vaničce, půlku menší cibule, pár kapek citronu, sůl a pepř
Nejprve se zbavíme přebytečné šťávy z tuňáka a vidličkou v misce rozmačkáme avokádo. K nim pak přidáme najemno nakrájenou cibuli, tvaroh a opatrně vyšleháme vidličkou. Nakonec dochutíme solí, pepřem a přidáme pár kapek citronu.
Domácí housky jako od babičky
A teď na co si ty pomazánky namazat? Pokud jste pekař-začátečník a na domácí chleba si zatím netroufáte, vyzkoušejte tyto jednoduché kynuté housky. Když si trochu přivstanete, zvládnete je nachystat na ráno k snídani. Tato dávka vystačí asi na šest větších housek.
Co budete potřebovat? 500 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou), 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru krystal, 200 ml mléka, půlku malého bílého jogurtu, 3 lžíce změklého sádla, 1 lžičku soli, 1 bílek a mák nebo hrubou sůl na posypání
Nejprve si zaděláme na těsto. Do velké mísy prosyjeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, zasypeme ho lžičkou cukru a přidáme trochu vlažného mléka. Pozor ať je mléko opravdu jen lehce teplé, nikoliv horké. Až nám vzejde kvásek přidáme jogurt, zbytek mléka, sádlo, sůl a vypracujeme v pružné těsto. To pak přikryjeme utěrkou a necháme hodinu až hodinu a půl kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a ještě trochu zpracujeme. Postupně si odtrháváme kousky, ze kterých vyválíme válečky, abychom z nich upletli krátké copánky. Na internetu objevíte spoustu chytrých pletacích návodů, ale tenhle klasický cop zvládnete i se zavřenýma očima. Stačí jen konce šoupnout dospod a přimáčknout. Jakmile budeme mít housky upletené, dáme je na plech vyloženým pečicím papírem a necháme ještě 20 minut kynout. Mezi tím si roztopíme troubu na 180°C. Nakynuté housky nakonec potřeme vyšlehaným bílkem a posypeme mákem nebo solí. Housky pečeme asi 25 minut dozlatova.