Je libo koláček? Tady je umí.
Malé roztomilé koláčky, které lákají k nakousnutí. Hodně náplně, drobenka a chuť másla. Dali byste si? Máme pro vás koláčkového průvodce Karlínem.
Etapa
Koláčky nebývají v Etapě úplně často. Největší šanci máte čtvrtky a neděle. Doporučujeme sledovat jejich webové stránky nebo Instagram. Poctivé koláčky jsou z kynutého špaldového těsta, jsou plněné farmářským tvarohem ze Struh, který ale přes ovoce nemáte šanci zahlédnout. Ovoce je sezónní. Teď máte šanci ulovit maliny nebo lesní borůvky. Nahoře je drobenka. Hodně drobenky. Po prvním nakousnutí ucítíte máslo, citronovou kůru a vzpomínky na dětské léto.
Osada
Holešovická odbočka z Karlína. Přes HolKu je to ale kousek a osadní koláčky za drobnou zacházku stojí. Nejtěžší bude si vybrat náplň. Mívají většinou 4 druhy. Tvaroh, povidla, tvaroh s borůvkami nebo tvaroh s malinami. Ovoce se obměňuje dle sezony. Koláčky mají dostatek drobenky. Po prvním zakousnutí budete cítit máslo a rum.
Praktika
Koláčky z Praktiky jsou trochu jiné než z ostatních pekáren. Praktika si mele vlastní mouku. Na pečení používají celozrnnou špaldovou mouku, díky které jsou nejen koláčky ve výsledku tmavší. Pravidelně mívají na pultu ovocné koláčky. Ovoce se také mění sezonně. My měli štěstí na ostré višně, kyselý rybíz a jahodu, která byla doplněna pikantnější marmeládou (tipujeme pomerančovou). Koláčky jsou bez tvarohu, zato s hodně ovocem a bohatou drobenkou, která má rustikální texturu díky použití ovesných vloček.
Eska
Tohle místo je zárukou kvality, ale i chuťového překvapení. Pravidelně si tu můžete vychutnávat kváskové koláčky plněné sezonním ovocem a tvarohem. Můžete tu mít štěstí i na překvapivé kombinace jako třeba jahody s marinovaným chřestem. Na to jsme neměli odvahu, tak jsme šli do klasicky v podobě meruňky, tvarohu a drobenky. Koláčky jsou tu menší a těsto lehce hutnější.
Ema
Karlínská Ema je naší jistotou pro rychlé snídaně, obědy i sladké dobroty. Ze sladkého pultu na pravidelné bázi mívají dvojctihodné koláčky s mákem, povidly nebo tvarohem. Nahoře bývají posypané plátkovými mandlemi nebo drobenkou. Pečou si velké koláče s ovocem, které je zrovna v sezoně a občas z nich vytvoří i duhu.
Antonínovo pekařství
Klasické, kynuté, nadýchané koláčky – přesně takové mají u Antonína. Za 35 Kč dostanete pořádně velký koláček plněný mákem, tvarohem nebo povidly. Jen drobenky je tu pomálu.
Pekárna Krystal
Malé koláčky v mnoha chuťových variacích. Koláčky jsou tak akorát do dlaně a na 4 kousnutí. Z klasicky mívají tvaroh, povidla, mák, různé druhy ovoce. A jak to máme rádi s hodně drobenkou a třeba i plátkovými mandlemi nebo vlašskými ořechy.