Nejen na Nový rok. Stejný základ, dva skvělé recepty s čočkou

Autor: Lucie Nováková
Datum: 18. 12. 2025

S přelomem roku si většina z nás symbolicky dopřeje talíř čočky pro štěstí a hojnost. Ale proč ji jíst jen jednou za rok? Tahle skromná luštěnina si zaslouží čestné místo na našem stole po celý rok. Je výživná, dobře zasytí, výborně chutná a navíc ji zvládneme připravit opravdu snadno – bez složitých ingrediencí i zdlouhavého vaření.

Čočka puy, tedy francouzská zelená čočka, se oproti klasické hnědé čočce nerozváří, nemusí se namáčet a má po uvaření pevnou strukturu, takže se skvěle hodí jak do polévek, tak do teplých salátů nebo příloh. My jsme z ní připravili hned dva recepty.

První je poctivá bohatá čočková polévka, která voní po majoránce a kořenové zelenině. Druhý recept, Nejen novoroční čočka, je zase takovým vylepšenou klasikou čočky nakyselo.


Bohatá čočková polévka

Ingredience (4 porce)

  • 1 cibule
  • 2 menší petržele (celkem 150–200 g, váha před očištěním)
  • 2 menší mrkve (celkem 200 g, váha před očištěním)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • 200 g francouzské čočky puy
  • 1,1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sušené majoránky

K podávání

  • 6minutové vejce (1–2 na porci)
  • oblíbený chléb

Postup

Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kostičky, cibuli i česnek oloupe a nakrájíme najemno. V hrnci o objemu 3 l ji restujeme na oleji dozlatova asi 10 minut. Přidáme čočku, zalijeme vývarem a vaříme přibližně 23–27 minut, dokud čočka i zelenina nezměknou. Nakonec polévku dochutíme solí a majoránkou.

Podáváme ji s vajíčkem vařeným 6 minut a kouskem chleba.

Jídlo je vegetariánské, bez lepku a bez laktózy.


Nejen novoroční čočka

Ingredience (4 porce)

  • 200 g francouzské čočky puy
  • 1 cibule
  • 2 menší petržele (celkem 150–200 g, váha před očištěním)
  • 2 menší mrkve (celkem 200 g, váha před očištěním)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • 10 g másla
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1 lžička sušeného tymiánu

K podávání

  • 6minutové vejce (1–2 na porci)

Postup

Čočku uvaříme v hrnci v lehce osolené vodě zvlášť doměkka. Trvá to přibližně 23–27 minut.

Mezitím zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kostičky, cibuli i česnek oloupe a nakrájíme najemno. V hrnci nebo na větší pánvi ji restujeme na oleji dozlatova asi 15 minut. Poté přidáme máslo, javorový sirup, balzamikový ocet, tymián a sůl. Promícháme, krátce prohřejeme a smícháme s uvařenou čočkou.

Podáváme s vajíčkem vařeným 6 minut – tekutý žloutek krásně propojí všechny chutě.

Jídlo je vegetariánské, bez lepku a bez laktózy.