Nejen na Nový rok. Stejný základ, dva skvělé recepty s čočkou
S přelomem roku si většina z nás symbolicky dopřeje talíř čočky pro štěstí a hojnost. Ale proč ji jíst jen jednou za rok? Tahle skromná luštěnina si zaslouží čestné místo na našem stole po celý rok. Je výživná, dobře zasytí, výborně chutná a navíc ji zvládneme připravit opravdu snadno – bez složitých ingrediencí i zdlouhavého vaření.
Čočka puy, tedy francouzská zelená čočka, se oproti klasické hnědé čočce nerozváří, nemusí se namáčet a má po uvaření pevnou strukturu, takže se skvěle hodí jak do polévek, tak do teplých salátů nebo příloh. My jsme z ní připravili hned dva recepty.
První je poctivá bohatá čočková polévka, která voní po majoránce a kořenové zelenině. Druhý recept, Nejen novoroční čočka, je zase takovým vylepšenou klasikou čočky nakyselo.


Bohatá čočková polévka
Ingredience (4 porce)
- 1 cibule
- 2 menší petržele (celkem 150–200 g, váha před očištěním)
- 2 menší mrkve (celkem 200 g, váha před očištěním)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- 200 g francouzské čočky puy
- 1,1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce sušené majoránky
K podávání
- 6minutové vejce (1–2 na porci)
- oblíbený chléb
Postup
Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kostičky, cibuli i česnek oloupe a nakrájíme najemno. V hrnci o objemu 3 l ji restujeme na oleji dozlatova asi 10 minut. Přidáme čočku, zalijeme vývarem a vaříme přibližně 23–27 minut, dokud čočka i zelenina nezměknou. Nakonec polévku dochutíme solí a majoránkou.
Podáváme ji s vajíčkem vařeným 6 minut a kouskem chleba.
Jídlo je vegetariánské, bez lepku a bez laktózy.

Nejen novoroční čočka
Ingredience (4 porce)
- 200 g francouzské čočky puy
- 1 cibule
- 2 menší petržele (celkem 150–200 g, váha před očištěním)
- 2 menší mrkve (celkem 200 g, váha před očištěním)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- 10 g másla
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžička sušeného tymiánu
K podávání
- 6minutové vejce (1–2 na porci)
Postup
Čočku uvaříme v hrnci v lehce osolené vodě zvlášť doměkka. Trvá to přibližně 23–27 minut.
Mezitím zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kostičky, cibuli i česnek oloupe a nakrájíme najemno. V hrnci nebo na větší pánvi ji restujeme na oleji dozlatova asi 15 minut. Poté přidáme máslo, javorový sirup, balzamikový ocet, tymián a sůl. Promícháme, krátce prohřejeme a smícháme s uvařenou čočkou.
Podáváme s vajíčkem vařeným 6 minut – tekutý žloutek krásně propojí všechny chutě.
Jídlo je vegetariánské, bez lepku a bez laktózy.
