Restaurace u vás doma aneb Tipy na kuchařky
Když nemůžete do svých oblíbených restaurací a bister, je na čase oprášit vlastní kulinářské dovednosti a užít si dobré jídlo doma. Jenže co pořád vymýšlet a vařit? Inspirací vám budiž plejáda různorodých kuchařek, na které sami nedáme dopustit. Vybrali jsme takové, které pracují především s dobře dostupnými surovinami, recepty jsou srozumitelné a navíc mají krásnou grafickou úpravu. Ať vám v knihovně nedělají ostudu.
Cesta k opravdovému jídlu
Autorky Eva Ehrenbergerová a Markéta Gajdošová vytvořily kuchařku, která je v našem českém rybníčku poměrně ojedinělá. Jejich nádherná publikace je totiž zároveň chytrým průvodcem zdravým životním stylem. Kromě desítek receptů tu najdete vysvětlení základních principů zdravého stravování. Dozvíte se, jak zajistit dostatečný přísun všech makroživin, proč je pitný režim tak důležitý nebo třeba jak správně číst etikety na potravinách. Krásně nafocených receptů na zdravé snídaně, obědy i dezerty je tu spousta. Třeba takový medových pstruh s čočkou, batátové kari nebo kefírové lívance. Všechna jídla hravě zvládnete vykouzlit z běžně dostupných potravin a navíc do pár minut!
MyCookingDiary
Autorka populárního foodblogu My Cooking Diary Kateřina Saint Germain má na kontě už dvě kuchařky. V prvním i ve druhém díle najdete přesně stovku receptů – 30 snídaní, 30 obědů, 30 večeří a 10 základních receptů. Převládají tu vegetariánské recepty, ale na své si přijdou také milovníci masa, zdravé stravy nebo klasické české kuchyně. Katčiny recepty jsou poměrně jednoduché a popsané velmi srozumitelně a lidsky, že je zvládne uvařit opravdu každý. Druhý díl navíc obohatila rejstříkem jednotlivých surovin. Máte doma avokádo, které vám za chvíli zamává a vyrazí do světa? Ani náhodou. Stačí mrknout do rejstříku a hned máte inspiraci na sedm receptů, ve kterých avokádo využijete.
Recepty z farmářského trhu
Zakladatelka časopisu Apetit a obnovitelka tradice farmářských trhů Hana Michopulu je jednou z nejvýraznějších tváří české gastro scény a její dvě kuchařky Recepty z farmářských trhů jsou doslova poklad. V knížkách najdete tipy, jak zpracovat sezónní druhy zeleniny a ovoce – od borůvek až po zelí. Díky těmto kuchařkám si už budete vědět rady, co dobrého uvařit z dýně, kulaté řepy nebo co s tou zásobou jablek z babiččiny zahrádky. Nechybí tu ani praktické rady, jak jednotlivé suroviny uchovávat, aby vám co nejdéle vydrželi, a na co si dávat pozor už při jejich nákupu. Bohužel ne ke každému receptu najdete fotografii, ale jakmile si podle Hany Michopulu upečete borůvkový koláč nebo si k masu dáte její šťouchané brambory s cuketou, na toto malé mínus si ani nevzpomenete.
PALEOdieta
Ať už se stravujete podle paleo zásad, nebo ne, tato kuchařka vám přijde vhod, pokud rádi vaříte jen s minimem surovin. Dobré a chutné jídlo totiž nemusíte chystat dlouhé hodiny, vykoupit půlku obchodu a pak tři dny a tři noci umývat nádobí. S kuchařkou Daniela Greena vykouzlíte snadno a rychle pokrmy, kterou budou vypadat jako z kuchyně ostříleného šéfkuchaře. Kuchařka obsahuje recepty na snídaně, lehká hlavní jídla, polévky, dezerty… a na všech vám ukáže, jak jednoduché je vařit ze základních celistvých potravin. Mezi naše největší favority patří tradiční francouzská cibulačka nebo medem potřený losos na zázvoru.
Cukrfree
Že sladký život můžete mít i bez cukru vám ukáže Janina Černá z blogu Cukrfree. Její první kuchařka je nezbytným pomocníkem pro všechny, kdo chtějí tento životní styl vyzkoušet a zjistit, zda je i pro ně dlouhodobě udržitelný. V kuchařce najdete více než 70 receptů, které jsou nízkofruktózové nebo nízkosacharidové a všechny jsou zároveň bezlepkové. Nic jim to ale neubírá na chuti, naopak! Taková avíčka, nenutellu nebo cukrfree pizzu budete chtít jíst pořád, i kdybyste tomuto výživovému směru na chuť nepřišli.
Za zmínku stojí také druhá Cukrfree kuchařka pro malé i velké, která je daleko objemnější a komplexnější. Najdete v ní spoustu zajímavého povídání od nejrůznějších odborníků a spoustu nových receptů. Od jednodušších, až po ty složitější, když se budete chtít v kuchyni trochu vyřádit.