Sedm sladkých hříchů

Autor: Barbora Votavová
Datum: 7. 9. 2020
Foto: Barbora Votavová

Kam zajít, když vás honí mlsná? Toužíte po sladké odpolední siestě? Nebo chcete něčím potěšit/uplatit (vyberte si) svoje kolegy? Seznamte se, tohle je sedmička karlínských podniků, kde podávají ty nej dezerty a zákusky. Protože když hřešit, tak ať to stojí za to! 

Etapa

Pro ty nejvychytanější dezerty zamiřte do Etapy. Bistro blogerů Gabi a Petra alias P&G Foodies potěší všechny náročné mlsouny, dokonce i bezlepkáře, vegany nebo ty, kdo omezují přidaný cukr. Etapa nabízí zdravější verze sladkých pochoutek, ale ani náhodou jim to neubírá na chuti. Na sladkém pultu vždy najdete pestrou nabídku, která se v průběhu týdne mění. Mezi naše favority rozhodně patří cuketový chlebíček s batátovým krémem, skořicové motance s kardamonem nebo specialita jménem cruffin.

Lokál Hamburk

Říkáte si, co ve sladkém výběru dělá Lokál?! Právě tady dostanete jeden z nejlepší větrníků v celé Praze. Takže až si tu budete dávat svíčkovou se šesti, šest týdnů vyzrálý smažák nebo nějakou jinou pořádně mastnou českou klasiku, nechte si tentokrát místečko i na sladkou tečku. Může se stát, že zrovna větrník nebude, ale nezoufejte. Za hřích stojí i kynutý švestkový koláč nebo legendární rakvička se šlehačkou.

EMA

K dobré kávě, dobrý zákusek. V novém espresso baru u metra Křižíkova si pochutnáte na ovocných koláčích s drobenkou, plněných buchtách, kokoskách nebo třeba lineckém cukroví. Zkrátka taková ta poctivá klasika, která vám připomene prázdniny u babičky, potěší na jazyku i na duši. 

Avocado Gang

První avokádová restaurace v Praze to s touhle exotickou surovinou umí báječně na slano i na sladko. Lepší dezerty, ve kterých prim hraje plod hruškovce přelahodného, jinde nenajdete. Nabídka se tu mění, ale pokud narazíte na avokádovo-limetkový cheesecake, jdete do něj! Krémový, svěží a tak akorát sladký.

Proti proudu

Mix domácí české kuchyně a středomořských specialit, to je bistro Proti proudu. Podnik, který zakládala Karolina Konečná, dlouholetá redaktorka časopisu Apetit a autorka Kuchařky z ostrova Sardinie, má nejen vychytané menu, ale také sladkou vitrínu u baru. Ta je každý den plná nádherných dortů i menších zákusků. Je libo poctivý, přesto lehký mrkváč, pravé italské tiramisu nebo třeba krémový cheesecake? 

Můj šálek kávy

Že v Šálku umí perfektní kafe, to se ví. Ale v téhle ikonické karlínské kavárně to skvěle umí i se sladkostmi. Dortíky, cupcaky, koláče… ať už si vyberete jakýkoliv dezert, dáme ruku do ohně, že nebudete zklamaní. Největším tahákem je jejich božský věneček se slaným arašídem. Ten totiž jednou ochutnáte a už nebudete chtít jiný. Strašně dobrý, vysoce návykový!

Eska

Spodnímu patru Esky dominuje pekárna a bistro, kde bude všem mlsounům zrak přecházet. Nejen za sladkým sem Pražané jezdí klidně i přes půlku města. V nabídce tu totiž mají skvělé koláče, nadýchané buchty jako od babičky a především tu ochutnáte nejlepší loupák vašeho života. K němu si nechte připravit voňavou kávu, a máte den jako obrázek.