Sezona jahod je tu. Tyhle recepty musíte zkusit!
Sladké, šťavnaté, voňavé a lákavě červené – přesně takové jsou jahody, které jsou aktuálně v sezoně. Až ulovíte na karlínských trzích košík dokonalých jahod, budou se vám hodit následující recepty.
Jahodová zmrzlina z cottage
Nebudeme vám nalhávat, že jde o smetanovou krémovou zmrzlinu, která by mohla konkurovat té, co máte tak rádi ve zmrzlinářští. Jde ale o příjemné odlehčené osvěžení do horkých dnů, které vás i díky obsahu bílkovin zasytí.
Ingredience na 2 porce
- 150 g čerstvých zralých jahod
- 200 g cottage
- 50 g medu
Na dokončení
- hrst lyofilizovaných jahod
- hrst pistácií
Postup
- Jahody očistíme a odstraníme stopky.
- Všechny suroviny dáme do vyšší a úzké nádoby. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka.
- Přelijeme do nádoby, kde chceme zmrzlinu mrazit.
- Posypeme lyofilizovanými jahodami a posekanými pistáciemi.
- Dáme zamrazit.
- Před podáváním necháme 30 minut lehce povolit v pokojové teplotě.
Doba přípravy | 10 minut + mražení
Letní salát s jahodami a kozím sýrem
Chcete tip na oběd nebo večeři, kterou připravíte ani ne za 10 minut, osvěží vás v horkých dnech a bude vás bavit? Přesně takový je tento salát, který neobvykle obsahuje i jahody.
Ingredience na 2 porce
- 100 g oblíbené směsi listových salátů
- 100 g kozího sýra (může být měkký nebo plísňový)
- 100 g čerstvých zralých jahod
- 50 g opražených lískových ořechů
Medová zálivka
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- sůl
K podávání | kváskový chleba
Postup
- Saláty rozdělíme do 2 větších misek.
- Na saláty rozdělíme kousky sýra.
- Jahody očistíme a nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. Přidáme do salátu.
- Posype posekanými lískovými ořechy.
- Těsně před podáváním zakápneme zálivkou.
- Podáváme s kváskovým chlebem.
Medová zálivka
- Všechny suroviny odměříme do uzavíratelné sklenice, zavřeme a důkladně proklepeme, aby se jednotlivé složky spojily.
Doba přípravy | 10 minut
Sypaný tvarohový koláč s jahodami
Snažší koláč těžko vymyslíte. Suroviny jen smícháte a postupně nasypete a nalijete do formy, přidáte jahody a dáte upéct do trouby. Dokonalost.
Ingredience
Sypká směs
- 2 hrnky jemných/minutových ovesných vloček (hrnek má objem 250 ml)
- ½ hrnku hladké nebo celozrnné špaldové mouky
- ½ hrnku třtinového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
Tvarohová náplň
- 500 g tučného nebo polotučného tvarohu ve vaničce
- ½ hrnku třtinového cukru
- 2 vejce
- ¾ hrnku plnotučného mléka
Dokončení
- 200 g čerstvých jahod
- 80 g másla + trochu na vymazání formy
Postup
- Začneme předehřívat troubu na 180 stupňů (horní a spodní ohřev).
- Formu vymažeme máslem.
- Připravíme sypkou směs – ve větší míse metličkou vše smícháme.
- Stejně tak si připravíme tvarohovou směs – ve větší míse prošleháme všechny ingredience.
- Jahody očistíme a nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny.
- Zkompletujeme koláč – větší polovinu sypké směsi nasypeme do vymazané formy. Opatrně nalijeme tvarohovou náplň. Na ni poklademe pokrájené jahody. Rovnoměrně zasypeme zbylou sypkou směsí.
- Po celém povrchu koláče poklademe plátky másla.
- Dáme péct na cca 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minut.
- Před krájením necháme zchladnout.
Doba přípravy | 10 minut + pečení
Velikost formy | 22 × 15 cm
Tipy na obměny
Místo jahod se hodí i jiné sezonní ovoce jakou jsou borůvky, maliny, pokrájené meruňky. Na podzim švestky a na jaře rebarbora. Ovoce lze také vynechat a místo něj do tvarohu vmíchat např. do rumu namočené rozinky.