Upečte si tu nejlepší domácí skořicovou granolu

Autor: Lucie Nováková
Datum: 5. 10. 2023

Připravit si zásoby domácí granoly je otázka pár minut. Granola vám pak bude zachraňovat několik snídaní nebo svačin ve dnech, kdy nebudete stíhat. 

Možná si říkáte, proč si připravovat granolu doma, když je v obchodech nepřeberné množství druhů granoly. Podle nás jsou 3 neprůstřelné výhody domácí granoly:

  1. Cena | Kilo domácí granoly vás vyjde kolem 140 Kč. To na první pohled nevypadá na velkou úsporu, že? Zkusíme druhý pohled. Podívejte se s námi na složení granol v obchodech. Běžně tyto granoly obsahují jen 2–3 % ořechů. Zato nechybí nekvalitní cukry a tuky. U granol, které obsahují 20–30 % ořechů, zaplatíte od 500 Kč za kilo. 
  2. Složení | Tady není třeba složitého přesvědčování. Máte pod kontrolou kvalitu vstupních surovin. A taky můžete snadno upravit granolu podle svých chutí – ubrat cukry, přidat koření, přimíchat sušené nebo lyofilizované ovoce.
  3. Vůně | Jen si to představte, jak vám plech skořicové granoly provoní celý byt. 

Doufám, že jsme vás nalákali pustit se do pečení granoly. 


Jak na skořicovou granolu?

Ingredience

  • 150 g medu nebo javorového sirupu
  • 80 g kokosového oleje
  • 2 lžíce skořice (12 g)
  • ½ lžičky soli (3 g)
  • 350 g jemných ovesných vloček
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g lněných semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 150 g ořechů (kombinovali jsme kešu a vlašské)

Postup

  1. Granolu připravíte za pár minut, tak si začněte rovnou rozehřívat troubu na 175 stupňů.
  2. V menším kastrůlku si rozpusťte med s kokosovým olejem, skořicí a solí.
  3. Ve větší míse se promíchejte vločky, semínka a ořechy – ty můžete posekat nebo je nechte vcelku.
  4. Přilijte skořicový základ a promíchejte.
  5. Směs rozprostřete na velkém plechu a pečte 25–30 minut. V půlce pečení promíchejte.
  6. Až granola vychladne, přendejte ji do uzavíratelné nádoby.

Dejte nám vědět, jak vám chutná.