Papír fest: Ráj pro všechny milovníky papíru

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 24. 10. 2022

Máte slabost pro různé papírenské nezbytnosti? Hledáte ten pravý diář na příští rok? Jste vášnivými sběrateli bloků, plánovačů i psacích potřeb? Nebo jen hledáte krásné a originální dárky k Vánocům pro vaše blízké nebo kolegy v práci? Zapište si do diářů Papír fest, který se bude celý točit kolem papíru!

Papír Fest je výběrový papírenský pop-up lokálních značek. Na své si tu přijdou milovníci sešitů, diářů, samolepek, psacích potřeb, přáníček, washi pásek a spousty dalších pokladů z papíru. V eventovém prostoru podniku Spojka Karlín se v sobotu 12. listopadu sejde přes 40 českých tvůrců a značek. Své papírenské oblíbence tak konečně potkáte naživo na jednom místě.

Těšit se můžete na spousty designových zápisníků, kalendářů, diářů, přání nebo také na balicí papíry, které už zanedlouho přijdou vhod. Na Papír festu čeká návštěvníky ten největší výběr papírenských pokladů. A které tvůrce a značky ve Spojce Karlín potkáte?

Na papírenském festivalu nesmí samozřejmě chybět jeho zakladatelky, které tvoří pod značkou printintin. Malé papírnictví s produkty založenými na kreslených ilustracích a hravém ručním písmu vzniklo v roce 2017 coby splnění velkého snu tří kamarádek. Na vysoké škole je dala dohromady vášeň pro všechno papírové, a tak se výsledkem jejich závěrečného školního projektu stal právě printintin. V jejich pestré nabídce najdete přáníčka, sešity, to do listy, printy na zeď a také knihy. Jejich knižní prvotina Z lásky k písmu vás provede základy krasopsaní a moderní kaligrafie.

Do Karlína také zavítá oblíbeného žižkovské papírnictví Kartotéka. Kartotéku založila Lenka Rambousková, nejdříve jako e-shop a do roka i jako kamennou prodejnu. A to i navzdory pandemii covidu. V nabídce najdete designové kousky z celého světa – od korejských bloků po francouzské sešity a nechybějí ani vychytávky jako klipsny nebo krásná bombičková pera. Jak Kartotéka vznikla, proč je pořád papír důležitý a jestli byste si měli vést deník, se Lenka rozpovídala jako host v podcastu What Jane Read, který vás na Papír fest parádně naladí.

Z pražských Dejvic zase dorazí Paragraph paper & graphics. Papírnické studio, za kterým stojí ilustrátorka a písmomalířka Karolína Stryková a její přátelé, se zaměřuje na malé série tiskovin, pohlednic, kalendářů a textilu. Rádi kombinují různé grafické techniky s knihařským řemeslem a jejich cílem je oživit váš den vtipnými ilustracemi, které aplikují na všechno, co je jen možné.

Těšit se můžete také na printy Terezy Semerádové, která na instagramu pod jménem @terezap sdílí své jednoduché komiksy ze života, na tvorbu ilustrátorky Magdaleny Konečné, známou také jako Divoká tužka, nebo také na výrobní knihařské sety, které přiveze Knihařka. Na akci nebudou chybět ani zavedené papírenské značky PapírnaVoala.

Takže kdo si ještě nezapsal, sobota 12. listopadu Spojka Karlín. Vidíme se na Papír festu!