Říše za zrcadlem. Navštívili jsme novou materiálovou knihovnu Preciosa DesignLab

Autor: Thea Kučerová
Datum: 20. 12. 2022
Foto: Libor Fojtík

Přijeďte a sestavte si vlastní světelnou instalaci, láká profesionály i soukromé klienty nový Preciosa DesignLab. Materiálová knihovna, do které jsme se jako jedni z prvních podívali, skrývá nepřeberné množství možností.

Jako byste vstoupili do cukrárny. Nalevo bubliny ve všech barvách duhy, napravo zářící křišťálové hranoly, támhle vzadu perlový náhrdelník v nadživotní velikosti, o kousek blíž točité spirály s diamantovým leskem. Desítky komponentů, přehlídka brusů a dekorů, plejáda barevných možností. Hutní sklo, barvené sklo, vzory přírodní i geometrické. Vítejte v novém Preciosa DesignLabu, ráji pro všechny designéry, architekty, developery, ale i soukromé klienty, kteří si chtějí vybrat něco výjimečného.

„Je to myšlenka, který jsme začali řešit zhruba před šesti lety, projekt samotný trval čtyři roky. Chtěli jsme vytvořit strukturovanou knihovnu, která bude sloužit jak pro interní, tak externí účely. Interně funguje DesignLab jako vzdělávací prostor pro nové členy týmu a funkční prostor pro ty stávající, ať už jsou to designéři, obchodníci, nebo projektový management. Všichni musí vědět, s čím můžeme pracovat, a také chápat rozdíly mezi jednotlivými komponenty. A to lze pochopit pouze tehdy, když je vidíte vedle sebe. Už teď vidíme, jak často tam kolegové chodí,“ usmívají se Michael Vasku a Andreas Klug, kteří od roku 2016 působí jako kreativní ředitelé Preciosa Lighting. Zároveň řídí vlastní designové studio ve Vídni. „Je to také místo pro setkávání a lepší týmovou práci. Pak je tu ale ještě externí důvod DesignLabu: je to místo, kam chceme zvát klienty. Často totiž pracujete s lidmi, kteří jsou tisíce kilometrů daleko, posíláte si specifikace, upřesňujete barvu, úpravu, komponenty, neustále něco posíláte tam a zpět. Když ale klienty pozvete sem, všechny specifikace vyřešíte na místě,“ doplňuje Klug.

DesignLab je součástí sklárny Preciosa, která leží v Kamenickém Šenově, v srdci proslulého Křišťálového údolí. Tady se téměř na dohled od přírodního divu Panská skála rodí skvosty stvořené člověkem, originální světelné instalace, které umí rozzářit soukromé rezidence i komerční projekty po celém světě. Loni firma dosáhla na obrat 800 milionů korun, letos očekává miliardu. Svítidla Preciosa Lighting zdobí hotelové lobby, restaurace, sály i rozlehlé vily od severní Ameriky přes Blízký východ až po Asii, přesto čerpají téměř ze třísetletého dědictví sklářských mistrů tady, na severu Čech. Možná vás napadne, jak se právě sem budou sjíždět profesionálové z celého světa. Ale kreativní ředitelé mají překvapivou odpověď.

„Za poslední měsíc sem přiletěli dva klienti v helikoptéře, a to jsme DesignLab ještě ani oficiálně neotevřeli,“ krčí rameny Vasku. „Ukazuje to i na změnu profilu našich klientů. Původně jsme si mysleli, že DesignLabem oslovíme hlavně designéry, abychom jim pomohli v kreativním procesu. Nicméně teď jsou ve hře i soukromí klienti. Jednoho z nich přivedla zvědavost, chtěl navštívit sklárnu a vidět, kde se bude vyrábět instalace pro jeho privátní rezidenci. Občas si tak někteří zákazníci i ověřují, zda skutečně vyrábíme v České republice, nebo to jen tvrdíme. Velmi ho překvapilo, že máme DesignLab, a v hlavě se mu hned vynořily nové nápady. Původně si přišel pro jiný styl svítidel, ale až na místě zjistil, co vlastně chce. I to je pro nás zajímavá zpětná vazba,“ pokračuje Vasku.

Říše za zrcadlem

Kromě jakési knihovny materiálů a know‑how je součástí expozice i demonstrace světelných efektů. Na vlastní oči se tak můžete přesvědčit, jaký je rozdíl, když je sklo nasvícené shora, zespodu nebo když je naopak zdroj světla přímo ve skle, jak bude vypadat čirý hranol, kde se světlo nemá od čeho odrážet, a naopak ten bohatě dekorovaný, který hmotu nádherně rozsvítí. Prohlédnout si můžete také extravagantnější skleněné výtvory z archivu – sklo ve tvaru mušlí, zamotaných klubek nebo růží.

Nebát se inovace

Jednotlivé komponenty v DesignLabu doplňují i Preciosa Signature Designs, vlajková loď značky. Přestože se Preciosa Lighting specializuje převážně na bespoke design, neboli design na zakázku, Signature Designs slouží jako demonstrace kreativní vize a umu, kterým společnost disponuje. Rozměr, barevnost, povrchové úpravy, složení i světelné efekty si pak zákazník díky variabilitě jednotlivých konceptů tvoří dle svého, a tak se dá každé svítidlo umístit i do velmi specifických interiérů. Vždy jde ale o spojení tradiční řemeslné výroby a moderních technologií.

„Preciosu Lighting vystihují tři slova: hravost, magie a emoce. Je důležité připomenout, že se pohybujeme ve velmi niche odvětví luxusního designu na míru a zákazníci často očekávají vysokou míru personalizace. Chtějí wow efekt, chtějí se odlišit, chtějí vyjádřit sebe sama nebo myšlenku konkrétního projektu,“ popisuje Klug.

Mezi klasičtější designy s moderním twistem patří třeba instalace Diamond Cloud, která předvádí jiskrné kvality křišťálu, a to pomocí diamantového brusu. Ódou na kaligrafii je svítidlo Inspiral, které se jako stuha obsypaná stovkami skleněných prizmat line prostorem. Velmi expresivním svítidlem je Pearl Drop, připomínající šňůru perel z opálového skla – ve světě ho najdete třeba v hotelovém lobby v Resorts World v Las Vegas.

Mezi nejzajímavější kusy ale patří interaktivní instalace. Svým dechem doslova vdechnete život svítidlu Breath of Light, které mělo premiéru na jaře 2018 během milánského týdne designu a získalo ocenění Red Dot Award. Rozlehlé zasedací místnosti s výhledem do krajiny pak vévodí instalace Pearl Wave, která reaguje na slavnostní cinknutí skleniček. Až si tedy společně se svým interiérovým designérem poskládáte vlastní skleněný skvost a oslavíte to přímo v DesignLabu šampaňským, rozehraje se nad vašimi hlavami světelná show. Koncept Pearl Wave byl představen během Monaco Yacht Show taktéž v roce 2018 a stejně jako ostatní kusy z programu Maritime Preciosa splňuje přísné požadavky pro přítomnost svítidel na palubách lodí a jachet.

A právě ta se testují v sousedícím InnovationLabu, který v Preciose Lighting existuje už od roku 2015. „Zatímco v DesignLabu jde více o umělecký přístup, technologické inovace, špičkové inženýrství a vědecké pokusy u nás najdete v InnovationLabu. Dobrým příkladem je třeba testování svítidel pro obrovské zaoceánské lodě nebo letiště, kterým hrozí zemětřesení. Tady hledáme nové materiály, přicházíme na nové způsoby spojování materiálů, pracujeme s problémem vysoké vlhkosti, vibracemi motorů, provádíme i zkoušku destrukce, tedy jak velkou sílu je třeba vyvinout, než se spojovací komponent rozbije,“ popisuje Vasku. „Inovace ale potřebujeme také v oblasti výroby tak, aby byla udržitelnější a abychom vyráběli produkty s dlouhou životností nebo používali méně chemikálií,“ dodává.

Vasku i Klug sice vnímají Česko jako velmi silného hráče na trhu, co se skla týče, nicméně občas podle nich usíná na vavřínech. „Pýcha předchází pád. Česko je sice silné, ale velmi sebevědomé a bojím se, že nás tahle sebejistota dělá velmi krátkozrakými. Před lety jsme byli v Číně ve velké sklárně, kde pracovalo dva a půl tisíce zaměstnanců. Tady u nás se často říká, že nikde na světě nemají řemeslo na stejné úrovni, to stejné mimochodem říkají skláři z italského Murana. A najednou tak v Číně vidíme hrstku Italů, kteří jsou obklopeni Číňany a učí je své řemeslo. A Číňané jsou výborní řemeslníci, jsou opravdu velice zruční. To byl moment, kdy nám došlo, že ve chvíli, kdy prohlašujeme, jak unikátní know‑how máme, tak ho ztrácíme. A že my v Preciosa Lighting nemůžeme sázet všechno na tuhle kartu. Musíme si dávat pozor, ať neskončíme ve skanzenu. Musíme usilovat právě o inovace a držet se aktivně v první linii. O svou pozici bojujeme každý rok,“ vysvětluje Klug.

A bojovat je za co. Sklo je jeden z nejvíce fascinujících materiálů na světě. „Je to jediná naturální věc, která se podobá vodě. Umíte si představit kapku vody uvízlou na listu, když ho brzy ráno prozáří slunce? Voda a světlo jsou dvě z nejdůležitějších věcí pro život a je to v nás hluboko zakořeněné. Tahle přitažlivost je instinkt. Proto je křišťál a světlo velmi dobrá sada nástrojů na hraní,“ zasní se Klug a člověk by skoro dostal chuť si domov něčím novým prozářit.