Chřestová sezóna v plném proudu! Kam pro něj a jak ho připravit?

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 24. 5. 2023

Za farmáři nemusíte chodit daleko, atmosféru trhů si užijete také v Karlíně. Karlín Market, jak se trhy u kostela na Karlínském náměstí jmenují, můžete navštívit každý pátek od 8 do 18 hodin. Nakoupíte tu čerstvé ovoce a zeleninu, pečivo, vejce od šťastných slepiček, uzeniny, sýry, bylinky, ale také květiny nebo třeba ručně vyráběnou keramiku. Kromě nákupů si tu můžete vychutnat skvělý oběd, zajít si s kolegy z práce na kávu nebo třeba na sklenku vína.

Na farmářských trzích se dá pořídit ledacos, ale tím hlavním je sezónní ovoce a zelenina. A protože zeleninovým stánkům po roce opět kraluje chřest, máme pro vás dva jednoduché recepty na oběd. Na víkend nebo klidně na pondělí do krabičky. A protože je jeho příprava jednodušší, sáhli jsme po zeleném chřestu. Zároveň u této zeleniny platí pravidlo – méně je více, a tak si na oba recepty vystačíte s minimem surovin.

Plán je jasný. V pátek (doporučujeme ještě ráno před prací) se vydejte na trhy, nakupte vše potřebné a víkendový/pondělní oběd máte vyřešený!

Bramborové noky s chřestem

Na 3 až 4 porce potřebujete:
svazek zeleného chřestu
balení bramborových noků
dvě hrsti cherry rajčat
půlka citrónu
parmezán
olej
kousek másla
sůl a pepř

  1. Nejprve omyjeme chřest a odřízneme zdřevnatělé konce. Chřest nakrájíme na silnější kolečka, hlavičky necháme delší.
  2. Mezitím si dáme na pár minut vařit bramborové noky. Pozor, vodu nesolíme. Až budou noky trochu změklé, dáme je na plech a několik minut pečeme na 200 stupňů v troubě, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Noky pečením získají křupavou kůrku a po smíchání s chřestem se nerozblemcají.
  3. Do pánve nebo nepřilnavého hrnce dáme rozpustit kousek másla a nakrájený chřest (kolečka i hlavičky) na něm opečeme, dokud zelenina nezměkne. Chřest by měl však při skousnutí pořád lehce křupat.
  4. Chřest poté zakápneme šťávou z poloviny citrónu, osolíme a opepříme. Doporučujeme použít bílý kampotský pepř, který se skvěle hodí ke grilování, na zeleninu, noky nebo těstoviny.
  5. K připravenému chřestu přidáme noky a krátce společně opečeme.
  6. Na posledních pár minut přidáme nakrájená cherry rajčata a posypeme parmezánem.

Chřestové rizoto

Na 3 až 4 porce potřebujete:
svazek zeleného chřestu
300 g rýže arborio
100 g vychlazeného másla
1 l zeleninového vývaru
1 cibule
suché bílé víno
parmezán
olivový olej
sůl a pepř

  1. Z omytého chřestu odřízneme zdřevnatělé konce a vyhodíme je. Poté odřízneme hlavičky, které dáme stranou, a zbytek chřestu pokrájíme na silnější kolečka.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a necháme ve větším kastrolu na oleji zesklovatět. K cibuli přidáme rýži a 2 minuty ji restujeme. Poté do kastrolu přilijeme trochu vína a za stálého míchání ho necháme zcela odvařit.
  3. K rýži přidáme chřest nakrájený na kolečka, lehce osolíme a přilijeme horký zeleninový vývar nebo horkou vodu. Ale jen tolik, aby byla rýže ponořená. Za častého míchání necháme vodu téměř vyvařit. Takto postupně přiléváme vývar, dokud není rýže vařená al dente (na skus). Obvykle to trvá asi 20 minut.
  4. Jakmile bude rýže hotová, stáhneme plamen a přidáme máslo, parmezán a pořádně mícháme.
  5. Na pánvičce si mezitím na oleji osmahneme hlavičky chřestu, kterými pak rizoto ozdobíme.
  6. Rizoto na závěr dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.