3 podzimní kaše, které zahřejí

Autor: Lucie Nováková
Datum: 7. 11. 2023

Přesvědčit se vstát z vyhřáté postele je ve dnech, kdy je tma a zima, poněkud těžší než v letní měsíce. Možná vás miska teplé, voňavé a krémové kaše přesvědčí, že vyškrábat se z postele je dobrý nápad. Zkuste naše tři vyladěné podzimní recepty.


Voňavá špaldová dýňová kaše

Krémová podzimní kaše, která vás nejen zahřeje, ale i potěší vaše oko sytě oranžovou dýňovou barvou a nos zase intenzivní vůní skořice, zázvoru, hřebíčku a kardamomu. 

Ingredience pro 3–4 porce

  • 150 g špaldových nebo klasických ovesných vloček
  • 500 ml mléka (může být i rostlinné)
  • špetka soli
  • 200 g dýňového pyré | vizte tip níže
  • 1 lžička dýňového koření | vizte tip níže
  • 50 g javoroveho sirupu nebo medu

K podávání | čerstvé ovoce, ořechy, vysokoprocentní čokoláda

Postup

  1. Vločky zalijeme v kastrůlku mlékem a ochutíme špetkou soli.
  2. Za občasného míchání vaříme 10–15 minut. 
  3. Vmícháme dýňové pyré, ochutíme kořením a osladíme sirupem.
  4. Rozdělíme do misek, dozdobíme čokoládou, ořechy a ovocem.

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 3–4

Tip | Jak na dýňové pyré?

Nejraději dýňové pyré připravuje z dýně Hokkaido, kterou není nutné loupat. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na větší kostky. Dýni dáme do hrnce a podlijeme ji vodou. Stačí, aby voda byla ve výšce 1 cm. Vaříme pod poklicí na ¾ výkonu sporáku cca 20 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Zbylé dýňové pyré přendáme do krabičky a zamrazíme. 

Tip | Co je dýňové koření?

Nejde o žádný speciální druh koření, ale značně voňavou směs, která zpravidla obsahuje skořici, hřebíček, zázvor, kardamom a další. Pokud jej neseženete, vystačíte si jen se skořicí nebo jinou směsí, např. perníkovým kořením.


Čokoládová jáhlová kaše s banánem

Kaše nemusí být jen z ovesných vloček. Důkazem budiž náš druhý recept, kde vám prozradíme skvělý recept na bohatě čokoládovou kaši z jáhel. 

Ingredience pro 3–4 porce

  • 150 g jáhel
  • 400 ml mléka (může být i rostlinné)
  • 60 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 zralý banán 
  • sladidlo podle chuti

K podávání | banán, arašídové máslo, ořechy, kakaové nibsy

Postup

  1. Jáhly vsypeme do sítka a 2× je spaříme vroucí vodou. Vaříme je v 2,5násobku mléka, lehce osolíme. Trvá to 12–15 minut.
  2. Do horké kaše vmícháme na kousky nalámanou čokoládu. 
  3. Přidáme i banán, který jsme rozmačkali vidličkou.
  4. Osladíme podle chuti.
  5. Podáváme s nakrájeným banánem, arašídovým máslem, ořechy a posypeme kakaovými nibsy.

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 3–4


Pohanková kaše s mákem a svařenými švestkami

Třetí recept ze série teplých kaší je z pohanky. Pohanka je pro naše zdraví a speciálně cévy velmi prospěšná. Je také přirozeně bezlepková. A pokud jste jí dosud nepřišli na chuť, zkuste náš snídaňový recept. 

Ingredience na 3–4 porce

Pohanková kaše s mákem

  • 150 g pohankových krup | vizte tip níže
  • 400 ml mléka (může být i rostlinné)
  • špetka soli
  • 25 g nemletého máku

Svařené švestky

  • 600 g blum (váha v neočistěném stavu), cca 12 blum
  • 30 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 50 ml vody
  • šťáva z ½ citronu

K podávání | tvaroh, oblíbené sladidlo

Postup

Pohanková kaše s mákem

  1. Pohankové kroupy namočíme na 15 minut do vody. Poté je slijeme a propláchneme čistou vodou. Pokud pospícháme, propláchneme je v sítku teplou vodou. 
  2. Pohanku zalijeme mlékem, lehce osolíme a vaříme cca 15 minut na ¾ výkonu sporáku. Občas promícháme. 
  3. V polovině vaření vsypeme mák. 
  4. Podáváme se svařenými švestkami a tvarohem. Dosladíme podle chuti. 

Svařené švestky

  1. Než se uvaří pohanka, připravíme švestky. 
  2. Švestky rozpůlíme, vyndáme pecku a nakrájíme na menší kousky. 
  3. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cukr a necháme jej rozpustit. 
  4. Přidáme švestky, ochutíme skořicí, podlijeme vodou a citronovou šťávou. 
  5. Vaříme cca 10 minut.

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 3–4

Tip | Jakou vybrat pohanku?

V obchodech běžně narazíte na 2 druhy pohankových krup – světle zelené a tmavě hnědé. Světle zelená pohanka je mechnicky loupaná a je chuťově „méně“ pohanková. Hnědá pohanka je tepelně loupaná, je tvrdší a chuťově intenzivnější. My saháme po první zmíněné. Na kaši můžete také použít pohankovou lámanku nebo vločky. Doba vaření bude kratší. 

Jednotlivé soubory cookies můžete níže povolit nebo zakázat. Nezbytné cookies nelze deaktivovat. Tyto cookies jsou nutné pro fungování webových stránek.

Nezbytné soubory cookies
Cookies Typy údajů Účel Doba uchování Příjemci
callow cookies nastavení Ukládá stav souhlasu uživatele s povolením marketingových souborů cookies. 30 dní webový server
cstatus cookies nastavení Ukládá stav souhlasu uživatele s povolením marketingových souborů cookies. 30 dní webový server
Marketing a Analytics
Cookies Typy údajů Účel Doba uchování Příjemci
_pk_id.xxxx.xxxx uživatelské ID Uchovává jedinečné ID uživatele. 7 dní webový server
_pk_ses.xxxx.xxxx relace Uchovává aktivní relaci návštěvníka. 30 minut webový server
Uložit předvolby Povolit všechny soubory cookies