3 podzimní kaše, které zahřejí

Autor: Lucie Nováková
Datum: 7. 11. 2023

Přesvědčit se vstát z vyhřáté postele je ve dnech, kdy je tma a zima, poněkud těžší než v letní měsíce. Možná vás miska teplé, voňavé a krémové kaše přesvědčí, že vyškrábat se z postele je dobrý nápad. Zkuste naše tři vyladěné podzimní recepty.


Voňavá špaldová dýňová kaše

Krémová podzimní kaše, která vás nejen zahřeje, ale i potěší vaše oko sytě oranžovou dýňovou barvou a nos zase intenzivní vůní skořice, zázvoru, hřebíčku a kardamomu. 

Ingredience pro 3–4 porce

  • 150 g špaldových nebo klasických ovesných vloček
  • 500 ml mléka (může být i rostlinné)
  • špetka soli
  • 200 g dýňového pyré | vizte tip níže
  • 1 lžička dýňového koření | vizte tip níže
  • 50 g javoroveho sirupu nebo medu

K podávání | čerstvé ovoce, ořechy, vysokoprocentní čokoláda

Postup

  1. Vločky zalijeme v kastrůlku mlékem a ochutíme špetkou soli.
  2. Za občasného míchání vaříme 10–15 minut. 
  3. Vmícháme dýňové pyré, ochutíme kořením a osladíme sirupem.
  4. Rozdělíme do misek, dozdobíme čokoládou, ořechy a ovocem.

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 3–4

Tip | Jak na dýňové pyré?

Nejraději dýňové pyré připravuje z dýně Hokkaido, kterou není nutné loupat. Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na větší kostky. Dýni dáme do hrnce a podlijeme ji vodou. Stačí, aby voda byla ve výšce 1 cm. Vaříme pod poklicí na ¾ výkonu sporáku cca 20 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Zbylé dýňové pyré přendáme do krabičky a zamrazíme. 

Tip | Co je dýňové koření?

Nejde o žádný speciální druh koření, ale značně voňavou směs, která zpravidla obsahuje skořici, hřebíček, zázvor, kardamom a další. Pokud jej neseženete, vystačíte si jen se skořicí nebo jinou směsí, např. perníkovým kořením.


Čokoládová jáhlová kaše s banánem

Kaše nemusí být jen z ovesných vloček. Důkazem budiž náš druhý recept, kde vám prozradíme skvělý recept na bohatě čokoládovou kaši z jáhel. 

Ingredience pro 3–4 porce

  • 150 g jáhel
  • 400 ml mléka (může být i rostlinné)
  • 60 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 zralý banán 
  • sladidlo podle chuti

K podávání | banán, arašídové máslo, ořechy, kakaové nibsy

Postup

  1. Jáhly vsypeme do sítka a 2× je spaříme vroucí vodou. Vaříme je v 2,5násobku mléka, lehce osolíme. Trvá to 12–15 minut.
  2. Do horké kaše vmícháme na kousky nalámanou čokoládu. 
  3. Přidáme i banán, který jsme rozmačkali vidličkou.
  4. Osladíme podle chuti.
  5. Podáváme s nakrájeným banánem, arašídovým máslem, ořechy a posypeme kakaovými nibsy.

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 3–4


Pohanková kaše s mákem a svařenými švestkami

Třetí recept ze série teplých kaší je z pohanky. Pohanka je pro naše zdraví a speciálně cévy velmi prospěšná. Je také přirozeně bezlepková. A pokud jste jí dosud nepřišli na chuť, zkuste náš snídaňový recept. 

Ingredience na 3–4 porce

Pohanková kaše s mákem

  • 150 g pohankových krup | vizte tip níže
  • 400 ml mléka (může být i rostlinné)
  • špetka soli
  • 25 g nemletého máku

Svařené švestky

  • 600 g blum (váha v neočistěném stavu), cca 12 blum
  • 30 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 50 ml vody
  • šťáva z ½ citronu

K podávání | tvaroh, oblíbené sladidlo

Postup

Pohanková kaše s mákem

  1. Pohankové kroupy namočíme na 15 minut do vody. Poté je slijeme a propláchneme čistou vodou. Pokud pospícháme, propláchneme je v sítku teplou vodou. 
  2. Pohanku zalijeme mlékem, lehce osolíme a vaříme cca 15 minut na ¾ výkonu sporáku. Občas promícháme. 
  3. V polovině vaření vsypeme mák. 
  4. Podáváme se svařenými švestkami a tvarohem. Dosladíme podle chuti. 

Svařené švestky

  1. Než se uvaří pohanka, připravíme švestky. 
  2. Švestky rozpůlíme, vyndáme pecku a nakrájíme na menší kousky. 
  3. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cukr a necháme jej rozpustit. 
  4. Přidáme švestky, ochutíme skořicí, podlijeme vodou a citronovou šťávou. 
  5. Vaříme cca 10 minut.

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 3–4

Tip | Jakou vybrat pohanku?

V obchodech běžně narazíte na 2 druhy pohankových krup – světle zelené a tmavě hnědé. Světle zelená pohanka je mechnicky loupaná a je chuťově „méně“ pohanková. Hnědá pohanka je tepelně loupaná, je tvrdší a chuťově intenzivnější. My saháme po první zmíněné. Na kaši můžete také použít pohankovou lámanku nebo vločky. Doba vaření bude kratší.