Nejen valentýnské malinové tiramisu

Autor: Lucie Nováková
Datum: 12. 2. 2024

Slavíte Valentýna? Máme pro vás recept na romanticky růžové tiramisu s malinami. Neslavíte Valentýna? I pro vás máme tip, a to na lahodné tiramisu, které vám rozsvítí nejen 14. únor. Tenhle dezert se hodí totiž na každý den!

Ingredience na 3 skleničky

  • 1 vejce a 1 žloutek (vizte tip dole)
  • 100 ml kávy na bázi espressa nebo filtru
  • 250 g mascarpone
  • 60 g moučkového cukru
  • 15 g lyofilizovaných malin
  • 7 cukrářských piškotů
  • 100 g čerstvých malin + 100 g malin na dokončení
  • 2 lžíce holandského kakaa

Postup

  1. Vejce vyndáme z lednice alespoň hodinu před začátkem přípravy tiramisu.
  2. Připravíme si kávu a necháme ji zchladnout.
  3. Vejce a žloutek dáme do mísy, přidáme cukr a v robotu s balónovou metlou anebo ručním šlehačem vyšleháme do světlé nadýchané pěny. Trvá to asi 10 minut.
  4. Mezitím v malé misce nadrtíme lžičkou lyofilizované maliny.
  5. Do vaječného základu vmícháme studené mascarpone a nadrcené maliny. Ideální je vešlehat mascarpone metlou ručně.
  6. Do každé skleničky rozdělíme 3–4 nalámané piškoty. Piškoty zakápneme polovinou kávy, přihodíme pár čerstvých malin a navrstvíme 1–2 lžíce mascarpone krému.
  7. Celé ještě jednou zopakuje.
  8. Posype kakaem a uložíme do lednice. Zdobíme čerstvými malinami.

TIP: Pokud se bojíte syrových vajec, ušlehejte vejce nad vodní lázní. Dávejte pozor, aby se horká voda nedostala k vajíčkům. Teplota vajec by neměla překročit 60 stupňů, jinak hrozí, že se srazí.