Kam pro nejkřupavější croissanty v Karlíně?

Autor: Lucie Nováková
Datum: 14. 3. 2024

Typicky francouzské snídaňové pečivo je sice prosté co do počtu surovin, ale o to je komplikovanější na přípravu. Neustále vyvalujete, chladíte, zapracováváte máslo, čekáte, vyvalujete a zase chladíte a čekáte. Upéct croissanty, které budou máslové, křupavé a přitom se rozplývají na jazyku, vyžaduje znalost řemesla, přesné dodržování receptury i dostatek trpělivosti. A v těchto karlínských podnicích je umí bravurně.

Praktika

Vždy extra křupavé a vždy perfektně vypečené. Nejen croissanty pečou z celozrnné mouky, kterou si sami melou. I proto je jejich pečivo tmavší, než bývá zvykem. Vyražte sem hned zrána nebo dopoledne, odpoledne už byste nemuseli ani na croissanty, ani na cokoliv dalšího z pekárny sehnat. Běžně mají klasické i tvarově netradiční čokoládové croissanty. Třeba budete mít štěstí a narazíte na speciály třeba s mákem a švestkami. Croissanty z Praktiky představují chuťový, ale i zvukový zážitek. Tohle křupnutí bude návykové. 

Ema

Na rychlý croissant s flat white nebo cappuccino je karlínská Ema jako dělaná. Každý všední den od 8 ráno tu můžete kromě croissantů ulovit na stejném plundrovaném těstě Spadenauer s lesním ovocem a vanilkovým krémem. Běžně tu mívají i slanou plněnou verzi. Pokud do Emy chodíte pravidelně, nezapomeňte si vzít razítko za kávu. Každá sedmá káva je pak na účet podniku. Ještě více praktické je sbírání razítek do aplikace Magic Stamp.

Miners

Sotva se probudíte a už máte myšlenky na vypečený croissant? V Miners ve Fragmentu otevírají každé všední ráno už v 7 a kromě kávy mají zrovna upečené mandlové croissanty. Ta náplň vás nenechá na pochybách, že se vyplatilo si přivstat. Kromě croissantů tu pečou voňavé skořicové šneky, arašídové sušenky nebo třeba plněné canelé. Vyražte sem ale i na snídani. Dopočujeme především lívance lehké jako obláček. 

Nostress

Už něco malinko přes rok si můžete skočit pro pořádnou dávku francouzského pečiva přímo na Karlínském náměstí. Karlínský Nostress je druhou pekárnou alžírského šéfkuchaře Didina Benmissiho. Každý všední den od 8 ráno (o víkendu od devíti) tu můžete ulovit křupavé francouzské bagety, křehké máslové croissanty i domácí chleby. Croissanty jsou lehoučké a mají bohaté „lístkování“. V nabídce je máslový i mandlový croissant. Narazíte ale i na pistáciový.  Pokud si potrpíte na výběrovou kávu, objednejte si tu ke croissantu raději čaj. Kromě výše zmíněného pečiva pečou i slané quiche, sladké tartaletky a krásné dorty. Skočte si sem nejen pro pečivo, ale užijte si tu snídani nebo obědová menu.