5 důvodů, proč na jaře vyrazit do DOXu

Autor: Lucie Nováková
Datum: 19. 3. 2024

Vydejte se s námi do Centra současného umění DOX, které se nachází v srdci Holešovic. My vám dáme rovnou 5 pádných důvodů, proč stojí za to vyrazit z Karlína na druhou stranu řeky. 

1. KAFKAesque 

Rozsáhlá výstava je věnována reflexi děl Franze Kafky v současném výtvarném umění. KAFKAesque není historickou exkurzí po Kafkově tvorbě, naopak se snaží prostřednictvím děl asi 30 umělců odrážet náš současný komplikovaný svět. Při procházení výstavou pochopíte tíživé „kafkovské“ rysy, které jsou často nesrozumitelné, marné, bizarní, matoucí, absurdní a nelogické. Výstava běží až do druhé poloviny září.

2. Všechno jako na počátku světa

Velkoformátové abstraktní obrazy Kamily Ženaté jsou tu nejčerstvější výstavou. Obrazy mají reflektovat autorčiny interpretace od kořenů ke hvězdám, od mikrokosmu po makrokosmos, od symboliky podhoubí (mycelia) a pojetí evolučních principů („od přesličky ke krokodýlovi“) až po prvopočátek vesmíru. Obrazy můžete obdivovat ve třech patrech galerie, a to do června. 

3. Venkovní posezení v kavárně

Cítíte, že byste si dali od umění chvíli pauzu? Uprostřed DOXu si můžete odpočinout v kavárně, kde dostanete výběrovou kávu od Candycane a hladinu cukru vám doplní místní dortíky a zákusky. Na jaře při hezkém počasí se nabízí se usadit na venkovní terase, zahrát si šachy nebo jen tak koukat na vzducholoď a nebe. Do kavárny můžete zamířit i bez vstupenky do galerie. S malými dětmi oceníte bezbariérovost (což je i téměř celý DOX) i velkorysý dětský koutek pod kavárnou. 

4. Vzducholoď Gulliver

Už několik let patří místní vzducholoď mezi velká lákadla. Samotnou vzducholoď můžete obdivovat i z okolních ulic. Do vzducholodě už musíte mít platnou vstupenkou a vede do ní několik schodů. Pokud máte závratě, možná bude vystoupání po kovových schodech pro vás výzvou. Interiér stavby vás ale uchvátí. Právě na jaře, ale i na podzim se tu konají literární večery, vzdělávací workshopy, diskuze s českými i světovými prozaiky a básníky. 

5. Knihy a krásno v jednom

A nejen u literatury ještě zůstaneme. Nedílnou součástí DOXu je prodejní galerie DOX by Qubus a rodinné knihkupectví Bendox. Tento unikátní prostor je situovaný v prvním patře galerie a dostanete se sem přímo od hlavního vstupu přes dlouhou rampu. V knihkupectví se můžete začíst do knih o umění, designu, architektuře, cestování módě i světové kuchyni. Najdete tu krásné knihy ve velkorysých formátech od nakladatelství Gestalten, Taschen nebo Phaidon. Velký prostor tu získaly knihy pro děti – ať už tituly pro nejmenší, nebo i pro starší. Nejen děti možná zaujmout různé papírové skládačky, hry, puzzle či origami.

Na druhé strany vstupní rampy propadnete českému i vybranému světovému designu a užitému umění. Oči vám budou přecházet přes sklo, keramiku, porcelán až po ručně vyráběné šperky. Najdete tu ikonické skleněné vázy od Jakuba Berdycha, drzé převážně porcelánové kousky od Maxima Velčovského, šperky Lucie Houdkové, Hanuše Lamra, Janji Prokić a mnoha dalších šperkařů, éterické vázy od Studia Dechem i leckdy laškovní hrnečky a talířky z pražského studia Mindset. Tohle si musíte prohlédnout na vlastní oči.