Bojíte se kynuté vánočky? Zkuste tu z tvarohu bez kynutí 

Autor: Lucie Nováková
Datum: 18. 12. 2024

Klasická kynutá vánočka může představovat výzvu ve chvílích, kdy nemáte dostatek zkušeností nebo čas nechat těsto dostatečně dlouho kynout a odpočívat. Pokud si i tak chcete dopřát tradiční symbol Vánoc, máme pro vás recept na vláčnou tvarohovou vánočku, do které se můžou pustit i začátečníci. 

A pro ty z vás, které jsme na pečení nenalákali, máme na konci článku tipy, kam v Karlíně vyrazit pro skvělé vánočky i cukroví. 

Ingredience na 1 vánočku:

  • 60 g rozinek
  • 35 ml rumu 
  • 150 g másla
  • 140 g jemného krystalového cukru
  • semínka z ½ vanilkového lusku
  • 250 g tvarohu v alobalu (ideálně tučný, ale rozhodně nepoužíváme tvaroh ve vaničce)
  • 2 vejce + 1 žloutek na potření
  • 300 g hladké (špaldové) mouky + na podsypání 
  • 200 g hrubé mouky nebo dětské krupičky (nebo můžeme použít celkově 500 g polohrubé mouky)
  • 8 g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 60 g nasekaných mandlí nebo pekanových ořechů + hrst na posypání vánočky

Navíc 

  • pečicí papír
  • špejle nebo parátka 
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Rozinky naložíme do rumu. Ideálně přes noc, ale i hodina bude stačit. 
  2. Všechny suroviny z lednice vyndáme na kuchyňskou linku 1–2 hodiny před přípravou těsta.
  3. Do velké zadělávací mísy odvážíme změklé máslo a cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a semínka vyškrábneme. Semínka přidáme do mísy k máslu. Prázdný lusk ale nevyhazujeme. Dáme ho do dózy s moučkovým cukrem a po pár dnech máme krásně voňavý domácí moučkový cukr. 
  4. Do mísy dál přidáme tvaroh, 2 vejce, oba druhy mouky, prášek do pečiva a sůl. 
  5. Rukama nebo lépe pomocí kuchyňského robota s nástavcem typu K vypracujeme hladké, ale stále lehce lepivé těsto. 
  6. Do vypracovaného těsta přidáme naložené rozinky (i s rumem) a posekané ořechy. Zapracujeme rukama nebo pomocí robotu. Výsledné těsto bude lehce lepivé. Do těsta ale další mouku nepřidávejte, aby vánočka nebyla zbytečně tuhá. 
  7. Pracovní desku si dostatečně podsypeme moukou. Také si začneme rovnou předhřívat troubu na 175 °C (horní a spodní ohřev). Velký plech vyložíme pečicím papírem. 
  8. Těsto rozdělíme na 9 stejně velkých dílů. Každý díl rozválíme na stejně dlouhé a silné prameny. Nejprve zapleteme spodní část vánočky ze 4 pramenů. Těsto se může lehce trhat, ale ničeho se nebojte, na vzhledu výsledné vánočky nebude nic znát. Tento základ opatrně přeneseme na plech. Poté upleteme cop ze 3 pramenů. Ten položíme na základ ze 4 pramenů. Zapleteme poslední 2 prameny a položíme je navrch vánočky. Pokud jste vánočku ještě nepletli, doporučujeme zhlédnout toto video
  9. Vánočku potřeme žloutkem a posypeme ořechy nebo mandlemi. 
  10. Aby se vánočka během pečení nesesunula, doporučujeme zajistit ji několika špejlemi nebo párátky, které vpíchneme po stranách.
  11. Vánočku pečeme cca 45 minut. 
  12. Krájíme po zchladnutí a podáváme pocukrovanou moučkovým cukrem, s máslem a oblíbeným džemem. 

Nechce se vám péct? I pro vás máme řešení!

Mnoho karlínských kaváren, pekáren a bister nabízí možnost objednat si vánočku a další vánoční pečivo a cukroví. Pokud budete mít štěstí, tak zkuste ulovit špaldovou vánočku v Etapě. A rovnou přiobjednejte krabičku cukroví, která letos obsahuje linecká kolečka plněná rybízovou marmeládou, vanilkové rohlíčky, sušenky s pomerančovou kůrou a kardamomem, karamelové shortbread s čokoládou, perníčky s rakytníkem, kokosové banánky s černorybízovou marmeládou a samozřejmě vyhlášený včelí úlek. S cukrovím i vánočkou vás zachrání v Antonínově pekařství. Od začátku prosince sem můžete zavírat pro krabičku cukroví, vánočku i vaječný likér. Cukroví poměrně klasického střihu nabízí pekárna Krystal, tady najdete vanilkové rohlíčky, išlské dortíčky, kokosové hrudky s mandlí, pistáciové stromečky, linecké cukroví, pracny i vosí hnízda. Vlastní cukroví nabízí i nově otevřené karlínské bistro Lagom. Můžete si tu vyzvednout 600g krabičku s 5 druhy cukroví. V oblíbené Esce budou prodávat vánočku od 18. do 23. prosince.