Bojíte se kynuté vánočky? Zkuste tu z tvarohu bez kynutí
Klasická kynutá vánočka může představovat výzvu ve chvílích, kdy nemáte dostatek zkušeností nebo čas nechat těsto dostatečně dlouho kynout a odpočívat. Pokud si i tak chcete dopřát tradiční symbol Vánoc, máme pro vás recept na vláčnou tvarohovou vánočku, do které se můžou pustit i začátečníci.
A pro ty z vás, které jsme na pečení nenalákali, máme na konci článku tipy, kam v Karlíně vyrazit pro skvělé vánočky i cukroví.
Ingredience na 1 vánočku:
- 60 g rozinek
- 35 ml rumu
- 150 g másla
- 140 g jemného krystalového cukru
- semínka z ½ vanilkového lusku
- 250 g tvarohu v alobalu (ideálně tučný, ale rozhodně nepoužíváme tvaroh ve vaničce)
- 2 vejce + 1 žloutek na potření
- 300 g hladké (špaldové) mouky + na podsypání
- 200 g hrubé mouky nebo dětské krupičky (nebo můžeme použít celkově 500 g polohrubé mouky)
- 8 g prášku do pečiva
- špetka soli
- 60 g nasekaných mandlí nebo pekanových ořechů + hrst na posypání vánočky
Navíc
- pečicí papír
- špejle nebo parátka
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Rozinky naložíme do rumu. Ideálně přes noc, ale i hodina bude stačit.
- Všechny suroviny z lednice vyndáme na kuchyňskou linku 1–2 hodiny před přípravou těsta.
- Do velké zadělávací mísy odvážíme změklé máslo a cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a semínka vyškrábneme. Semínka přidáme do mísy k máslu. Prázdný lusk ale nevyhazujeme. Dáme ho do dózy s moučkovým cukrem a po pár dnech máme krásně voňavý domácí moučkový cukr.
- Do mísy dál přidáme tvaroh, 2 vejce, oba druhy mouky, prášek do pečiva a sůl.
- Rukama nebo lépe pomocí kuchyňského robota s nástavcem typu K vypracujeme hladké, ale stále lehce lepivé těsto.
- Do vypracovaného těsta přidáme naložené rozinky (i s rumem) a posekané ořechy. Zapracujeme rukama nebo pomocí robotu. Výsledné těsto bude lehce lepivé. Do těsta ale další mouku nepřidávejte, aby vánočka nebyla zbytečně tuhá.
- Pracovní desku si dostatečně podsypeme moukou. Také si začneme rovnou předhřívat troubu na 175 °C (horní a spodní ohřev). Velký plech vyložíme pečicím papírem.
- Těsto rozdělíme na 9 stejně velkých dílů. Každý díl rozválíme na stejně dlouhé a silné prameny. Nejprve zapleteme spodní část vánočky ze 4 pramenů. Těsto se může lehce trhat, ale ničeho se nebojte, na vzhledu výsledné vánočky nebude nic znát. Tento základ opatrně přeneseme na plech. Poté upleteme cop ze 3 pramenů. Ten položíme na základ ze 4 pramenů. Zapleteme poslední 2 prameny a položíme je navrch vánočky. Pokud jste vánočku ještě nepletli, doporučujeme zhlédnout toto video.
- Vánočku potřeme žloutkem a posypeme ořechy nebo mandlemi.
- Aby se vánočka během pečení nesesunula, doporučujeme zajistit ji několika špejlemi nebo párátky, které vpíchneme po stranách.
- Vánočku pečeme cca 45 minut.
- Krájíme po zchladnutí a podáváme pocukrovanou moučkovým cukrem, s máslem a oblíbeným džemem.
Nechce se vám péct? I pro vás máme řešení!
Mnoho karlínských kaváren, pekáren a bister nabízí možnost objednat si vánočku a další vánoční pečivo a cukroví. Pokud budete mít štěstí, tak zkuste ulovit špaldovou vánočku v Etapě. A rovnou přiobjednejte krabičku cukroví, která letos obsahuje linecká kolečka plněná rybízovou marmeládou, vanilkové rohlíčky, sušenky s pomerančovou kůrou a kardamomem, karamelové shortbread s čokoládou, perníčky s rakytníkem, kokosové banánky s černorybízovou marmeládou a samozřejmě vyhlášený včelí úlek. S cukrovím i vánočkou vás zachrání v Antonínově pekařství. Od začátku prosince sem můžete zavírat pro krabičku cukroví, vánočku i vaječný likér. Cukroví poměrně klasického střihu nabízí pekárna Krystal, tady najdete vanilkové rohlíčky, išlské dortíčky, kokosové hrudky s mandlí, pistáciové stromečky, linecké cukroví, pracny i vosí hnízda. Vlastní cukroví nabízí i nově otevřené karlínské bistro Lagom. Můžete si tu vyzvednout 600g krabičku s 5 druhy cukroví. V oblíbené Esce budou prodávat vánočku od 18. do 23. prosince.