Linecký koláč s rebarborou a drobenkou
Datum: 11. 5. 2025
Klasické linecké těsto, krémová náplň, kyselá rebarbora a sladká křupavá drobenka – to zní jako váš příští oblíbený koláč na nedělní odpoledne. Co myslíte?


Ingredience na 1 koláč o průměru 24 cm
Linecké těsto
Jde o klasický poměr 3 dílů mouky, 2 dílů másla a 1 dílu cukru
- 225 g hladké (špaldové) mouky + trochu navíc na vyvalování
- 150 g másla + trochu navíc na vymazání formy
- 75 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
Náplň
- 3 velké stonky rebarbory (asi 400 g před očištěním)
- 3 malé nektarinky nebo 2 pevnější jablka
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce hladké špaldové mouky
- 150 g žervé nebo tučného tvarohu v alobalu
- 50 g moučkového cukru
Drobenka
Jde o klasický poměr 2 dílů mouky, 1 dílu másla a 1 dílu cukru
- 120 g hrubé mouky nebo dětské krupičky
- 60 g másla
- 60 g třtinového cukru
Upečte si i koláč s rebarborou a mandlovou drobenkou
Postup
Příprava
- Všechny suroviny na těsto a drobenku vyndáme z lednice alespoň hodinu před tím, než začneme připravovat těsto.
Linecké těsto
- Do mísy odvážíme ingredience. Rukou, nebo v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu K, vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a uložíme ho alespoň na 30 minut do lednice. Těstu prospěje i delší odpočinek přes noc.
Drobenka
- Všechny suroviny dáme do misky a konečky prstů vypracujeme drobenku. Dáme stranou.
Náplň
- Očistíme rebarboru – odřízneme konce a pomocí ostrého nože stáhneme vrchní vlákna. Většinou stačí na konci stonku lehce naříznout a už to půjde samo.
- Rebarboru nakrájíme na silnější plátky.
- Nektarinky nebo jablka nakrájíme na kostky. Jablka je lepší před krájením oloupat.
- Oba druhy ovoce dáme do větší misky a promícháme je společně s cukrem a moukou.
- Žervé nebo tvaroh utřeme s cukrem a dáme stranou.
Dokončení koláče
- Linecké těsto vyndáme z lednice 30 minut před tím, než ho chceme začít vyvalovat.
- Formu vymažeme máslem.
- Začneme si předehřívat troubu na 175 °C (horní a spodní ohřev).
- Těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále do kruhu. Výsledné těsto je tlusté si 2 mm.
- Těsto přendáme do vymazané koláčové formy. Umačkáme k okrajům a přesahující okraje odřízneme a případně jimi vyspravíme místa, kde těsto chybí.
- Dno těsta potřeme sladkým žervé, na něj nasypeme ovoce, které na závěr zasypeme drobenkou.
- Pečeme asi 60–70 minut, až je drobenka zlatavá. Před krájením necháme vychladnout.

Doba přípravy | 30–45 minut + pečení
Velikost formy | koláčová forma o průměru 24 cm