Linecký koláč s rebarborou a drobenkou

Autor: Lucie Nováková
Datum: 11. 5. 2025

Klasické linecké těsto, krémová náplň, kyselá rebarbora a sladká křupavá drobenka – to zní jako váš příští oblíbený koláč na nedělní odpoledne. Co myslíte?

Ingredience na 1 koláč o průměru 24 cm

Linecké těsto

Jde o klasický poměr 3 dílů mouky, 2 dílů másla a 1 dílu cukru

  • 225 g hladké (špaldové) mouky + trochu navíc na vyvalování
  • 150 g másla + trochu navíc na vymazání formy
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Náplň

  • 3 velké stonky rebarbory (asi 400 g před očištěním)
  • 3 malé nektarinky nebo 2 pevnější jablka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce hladké špaldové mouky
  • 150 g žervé nebo tučného tvarohu v alobalu
  • 50 g moučkového cukru

Drobenka

Jde o klasický poměr 2 dílů mouky, 1 dílu másla a 1 dílu cukru

  • 120 g hrubé mouky nebo dětské krupičky
  • 60 g másla
  • 60 g třtinového cukru

Upečte si i koláč s rebarborou a mandlovou drobenkou


Postup

Příprava

  1. Všechny suroviny na těsto a drobenku vyndáme z lednice alespoň hodinu před tím, než začneme připravovat těsto. 

Linecké těsto

  1. Do mísy odvážíme ingredience. Rukou, nebo v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu K, vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a uložíme ho alespoň na 30 minut do lednice. Těstu prospěje i delší odpočinek přes noc. 

Drobenka

  1. Všechny suroviny dáme do misky a konečky prstů vypracujeme drobenku. Dáme stranou. 

Náplň

  1. Očistíme rebarboru – odřízneme konce a pomocí ostrého nože stáhneme vrchní vlákna. Většinou stačí na konci stonku lehce naříznout a už to půjde samo. 
  2. Rebarboru nakrájíme na silnější plátky.
  3. Nektarinky nebo jablka nakrájíme na kostky. Jablka je lepší před krájením oloupat. 
  4. Oba druhy ovoce dáme do větší misky a promícháme je společně s cukrem a moukou. 
  5. Žervé nebo tvaroh utřeme s cukrem a dáme stranou. 

Dokončení koláče

  1. Linecké těsto vyndáme z lednice 30 minut před tím, než ho chceme začít vyvalovat.
  2. Formu vymažeme máslem.
  3. Začneme si předehřívat troubu na 175 °C (horní a spodní ohřev).
  4. Těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále do kruhu. Výsledné těsto je tlusté si 2 mm. 
  5. Těsto přendáme do vymazané koláčové formy. Umačkáme k okrajům a přesahující okraje odřízneme a případně jimi vyspravíme místa, kde těsto chybí. 
  6. Dno těsta potřeme sladkým žervé, na něj nasypeme ovoce, které na závěr zasypeme drobenkou. 
  7. Pečeme asi 60–70 minut, až je drobenka zlatavá. Před krájením necháme vychladnout.

Doba přípravy | 30–45 minut + pečení

Velikost formy | koláčová forma o průměru 24 cm