Peče (a kyne) celé Česko

Autor: Barbora Votavová
Datum: 10. 4. 2020
Foto: Barbora Votavová

To, že letos nemůžete vyrazit na koledu a pak si dát za odměnu štamprli něčeho ostřejšího po dobře odvedené šupačce, neznamená, že si letošní Velikonoce nemůžete užít. Co se třeba konečně pustit do pečení? S pěticí ostřílených (a námi vyzkoušených) food blogů vám to půjde jako po másle.

P&G Foodies
www.pgfoodies.com

Pokud jste si zamilovali dezerty v karlínském bistru Etapa, můžete si je zkusit ukuchtit i doma. Majitelé bistra Gabča a Petr mají už čtyři roky parádní blog, kde se dělí o své kuchařské umění. Z jejich receptů vám budou oči přecházet. Jsou nádherně nafocené, srozumitelně popsané a navíc z těchto dobrot nebudete mít po jejich konzumaci výčitky. Dezerty podle P&G Foodies jsou často bez cukru, veganské, bezlepkové a rozhodně návykové! My jsme vyzkoušeli bezlepkový mrkvový dort, který můžete ochutnat u nich v kavárně, a o Velikonocích to vidíme na čokoládové sušenky se solí.

Mrkvový dort

Bezlepkové čokoládové sušenky se solí

My Cooking Diary
www.mycookingdiary.cz

Populární blog Kateřiny Saint Germain je přehlídkou zdravých a jednoduchých receptů, které ocení milovníci české klasiky i exotičtější kuchyně. Na My Cooking Diary najdete hromadu tipů na dezerty a sladká jídla, u kterých nestrávíte v kuchyni polovinu dne. A to se počítá! Velkým plusem také je, že vás v receptech nepřekvapí žádné speciální suroviny. Většinu zvládnete připravit i s tím, co už máte doma ve špajzu. Podle Katky zkuste třeba borůvkovo-banánový raw dort, klasické tiramisu nebo nadýchanou šlehačkovou roládu, kterou odkoukala u své tety. 

Děvče u plotny
www.devceuplotny.cz/

Pozvěte si do kuchyně skandinávské chutě! Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko píše blog už více než pět let. K pečení ji přivedla babička a sama říká, že alfou a omegou jejích receptů jsou především kvalitní suroviny. Jedině s nimi může jídlo chutnat dobře. Na blogu Děvče u plotny najdete recepty na dorty, koláče, sušenky, tartaletky, ale také na raw dezerty nebo sladké z kynutého těsta. Na některé pochoutky to chce už trochu odvahy, ale pokud jste u plotny přece jen trochu nejistí, vsaďte na dort Klasskaka, švédskou verzi brownies. Tento hutný čokoládový dezert s opravdu štědrou porcí cukru, zvládnete levou zadní.

Kladdkaka

Cat & Cook
www.catandcook.cz

Cat & Cook, to už je sice trochu vyšší dívčí, ale tenhle blog zkrátka nesmíte minout. I kdybyste se měli jenom kochat! Ivana Jindřichová se se svojí kočičí pomocnicí dělí o recepty už od roku 2015. Od té doby stihla inspirovat tisíce mlsounů na sociálních sítích a vydat dvě nádherné kuchařky. Stačí se podívat na pár fotek a bude vám jasné, že Ivka je kouzelnice, především pokud jde o dorty. Zkusíte její mazanec nebo velikonoční cheesecake? 

Yummy Paleo
www.yummypaleo.cz

Yummy Paleo je blog o jídle, po kterém se budete cítit dobře uvnitř i navenek. Michaela Luňáčková bloguje o jídle už od roku 2016 a zaměřuje se na paleo stravu. Sdílí recepty plné kvalitní zeleniny, ovoce a zdravých tuků. Dezertům se rozhodně nevyhýbá, ale “tradiční” suroviny na pečení u ní nečekejte. Ukáže vám, že připravit oku a jazyku lahodící sladkost jde i bez mouky, mléka nebo cukru. Na svěžím citronovém chlebíčku nebo nadýchaných kokoskách si rozhodně pošmáknete, ať už jíte podle paleo zásad, nebo ne.

Citrónový chlebíček

Kokosky