Přehled hladových oken v Karlíně aneb Kam si zajít pro jídlo

Autor: Filip Linhart
Datum: 4. 5. 2020
Foto: Filip Linhart/Bára Votavová | Úvodní foto: FB profil Garage

Výdejní okénka. Poslední záchrana lidstva v době koronakrize. Naštěstí několik karlínských podniků napadlo dát stůl mezi dveře, vyrobit provizorní pultík nebo jednoduše otevřít okno a díky tomu zůstat v provozu, byť jen v omezeném režimu. Víte, kam zajít? My ano! Lepší přehled otevřených oken v Karlíně jinde nenajdete. 

Tip pro hladové čtenáře: Většinu z níže vyjmenovaných podniků už jsme navštívili. Chcete vědět, jak nám chutnalo? Z názvu podniku se prokliknete na článek z kategorie Chutě.

Polévkárna

Správný oběd začíná polévkou. Vyberete si až z pěti druhů. Lehké vývary, hutné krémové, ale vždy bez lepku a bez laktózy. Polévka zůstane teplá fakt dlouho. Stihnete si koupit druhý chod a také to všechno donést domů nebo do kanclu.

Bob’s BBQ feat. Bistro Krystal

Pro hlavní jídlo můžete skočit hned vedle. Ani jeden z podniků žádný virus nezastavil. Nabízejí denní menu i stálici v podobě fantastické sekačky v housce. Hladové dveře se tu netrhnou. Fronta by vás však neměla vyděsit. Právě naopak! Je to záruka kvalitní kuchyně.

Jan Paukert Bistro

Tento podnik změnil od vydání naší recenze majitele, ale z jeho kvality to neubírá ani lžičku česnekového krému, který je naprosto famózní. Stavte se na obědové menu. Pochutnáte si na všem. Polévky, saláty, těstoviny, steaky, řízky… Každý den najdete aktuální nabídku na jejich Facebooku.

Bistro Proti proudu

Bistro jde s proudem. Ve všední dny si v instastories můžete prohlédnout polední nabídku, takže ani tady nekupujete zajíce v pytli. Pokud si nevyberete ze dvou jídel, dejte si alespoň kávu nebo jejich speciální espresso tonic s šafránem. Z okénka bistra na vás vykoukne milá obsluha, která vždy nabídne něco sladkého. Jen těžko odoláte.

Garage

Na kanadskou specialitu si teď do zámoří nezajedete. Naštěstí ale máme v Karlíně Garage. Na poutine se tady stojí fronty i za normálního stavu. Co že to je? Hranolky posypané sýrem přelité horkou hnědou omáčkou z hovězího vývaru. Prostě bomba. Přihodit můžete i trhané vepřové či hovězí maso anebo třeba opečenou slaninu.

Nejen Bistro

I v krabičce může jídlo vypadat hezky. Z otevřeného okna si odnesete všechno, od kávy přes dalešické pivo až po denní meníčko. A tohle bistro funguje nejen z okna! Vlastní rozvoz je pro něj samozřejmostí.

Thai Father Kitchen

Každý všední den na rohu ulic Křižíkova a Thámova zaparkuje kolem 11. hodiny food truck. Řídí ho milý chlapík, který přiváží famózní thajské curry (každý den jiné) a kuřecí stripsy naložené v kokosovém mléku. Jídlo se stane opravdu rychle návykovým, takže si nezapomeňte vzít věrnostní kartičku! Desáté curry je zdarma.

Kam pro pivo

Sice ještě neposedíte v hospodě, ale to by vás zastavit nemělo. Pivo na stojáka chutná úplně stejně! V kelímku nebo s sebou do petky, furt je to pivo. Dva podniky na Karlínském náměstí hned vedle sebe točí to nejlepší pivo, jaké se dá v Praze sehnat. Dva kohouti čepují tradičně Místní hořkou dvanáctku, American Pale Ale California a 11stupňového Ragbistu z pivovaru Matuška. Aktuálně ovšem frčí i Místní karanténa 16°. Kdo ví, co chce, jde na jistotu do Lokálu Hamburk. Plzeň nikomu představovat nemusíme. Tady je tanková, tedy výborná.

Bad Flash bar nabízí Prostě ležák 12°, ale i speciály Antoš Strawberry Cream Sour Ale 12° nebo Clock Twist Red IPA 14°. Kdo rád degustuje, může si vybrat ze spousty piv ve skle. Natankovat do džbánku nebo do petky můžete i v Tankovně Karlín. Staropramen 11° není jen pro tvrdé smíchovské dělníky, pochutná si na něm ajťák, právnička i účetní. Přibrat můžete taky denní menu.