Garage: Kanadská specialita, na kterou se v Karlíně stojí fronty

Autor: Barbora Votavová
Datum: 20. 1. 2020
Foto: Barbora Votavová

Karlínští kravaťáci by nikdy nečekali na smažené hranolky s omáčkou. Tak určitě!

Co se stane, když se potká letuška, DJ a barman? Opraví starou karlínskou garáž a otevřou si bistro s legendární kanadskou pochoutkou – poutine! Jídlo, které dietáři obchází obloukem se sklopenýma očima i ušima, ale gastro fajnšmekři si na něj klidně vystojí i dvaceti minutovou frontu.

Malé rodinné bistro, které do centra Prahy přináší kousek Kanady, vzniklo v létě roku 2015. Najdete ho naproti kavárně Můj šálek kávy a otevřeno mají každý všední den. Ale pozor, po obědě tu mají delší pauzu, aby se nachystali na večerní šichtu. 

A co je vlastně ta specialitka, na kterou se kolem oběda sejde půlka osazenstva karlínských kanclů? Poutine pochází z kanadské provincie Quebec a původně šlo o jídlo pro dělníky, kteří se potřebovali rychle nasytit. Jde o hranolky posypané speciálním “vrzajícím” sýrem a přelité horkou hnědou omáčkou zvanou gravy. S tímto jídlem se můžete setkat i na některých místech Spojených států, kde ho nazývají Disco Fries. 

Garage udělalo z poutine opravdovou lahůdku – dvakrát smažené domácí hranolky zalité omáčkou z hovězího vývaru a posypané hrudkami na zakázku vyrobeného bio sýru. V dalších úpravách vám k poutine přidají trhané vepřové či hovězí maso nebo třeba opečenou slaninu. Nejlepší “food coma” ale zažijete s Montreal Poutine. To v překladu znamená klasická nálož poutine a k tomu tažené trhané hovězí se smaženou cibulkou. 

A pokud jde o již zmíněné fronty, tak to opravdu není žert. Pokud se vydáte do Garage během obědové pauzy, počítejte s tím, že se tu chvilku zdržíte. Pár minut postávání ale rozhodně za tu dobrotu stojí. Poutine si pak můžete vychutnat rovnou na místě (je tu pár míst k sezení a na stojáka), nebo krabičku popadnout s sebou a sníst venku na lavičce, v kanceláři, kdekoliv.