Nejen Bistro: Gastro nebe v podání dvou bratrů-šéfkuchařů, kteří sází na sezónní potraviny

Autor: Barbora Votavová
Datum: 1. 4. 2019

V jednoduchosti je krása, ať už se jídelníčku nebo interiéru týče. Nevěříte?!

Zvenčí nenápadný objekt v blízkosti karlínského kostela ukrývá příjemný prostor k posezení. Ať už na pracovní oběd nebo romantickou večeři. Hned při vstupu vás ohromí velkorysý a nádherně prosvětlený prostor, otevřená kuchyň, hrubě opracované zdi a zajímavé detaily s industriálním nádechem.

U vzniku Nejen Bistra před téměř čtyřmi roky nestála inspirace ze zvučných gastronomických metropolí jako je Londýn nebo New York, ale z Budapešti. Energii tohoto města a kouzlo tamních restaurací chtěli majitelé přenést do Prahy. A tak otevřeli podnik, který sází na základní, sezónní a čerstvé suroviny.

Foto: Barbora Votavová

Středobodem jejich kuchyně je Josper – gril a trouba v jednom. Topí se v něm dřevěným uhlím, které má velkou výhřevnost. Jídlo se tak griluje a peče při teplotě 300 stupňů ze všech stran najednou, aby se maso krásně uzavřelo, šťáva zůstala uvnitř a každé sousto bylo naprosto dokonalé. Už se vám sbíhají sliny?

Jídelní lístek nabízí jednoduchý, ale zároveň pestrý výběr jídel. Kromě stálých pokrmů tu najdete i denní menu, vždy jedno jídlo denně a k tomu polévku. Celý týden dopředu si můžete prohlédnout na webu bistra. Drtivou většinu si v kuchyni vyrábějí sami z čerstvých surovin, a tak je menu velmi sezónní, často se mění, není tak obsáhlé a jen málo jídel na něm najdete při další návštěvě. Pokud budete mít štěstí a natrefíte na hovězí kýtu s cuketou, zázvorem, žampiony a uzenou majonézou, vyzkoušejte. Lépe ochucenou grilovanou zeleninou jinde jen tak nenajdete.

Foto: Barbora Votavová

Netradiční je svým způsobem také nápojový lístek, kde nejsou typické nápoje od velkých značek, ale místo nich si pochutnáte na kvalitních produktech od menších a lokálních výrobců jako jsou třeba Fritz Kola nebo Dalešický pivovar. A pokud dostanete chuť na něco ostřejšího, vybírejte ze speciálního Gin & Tonic menu.