Kuchařku jako dárek? S touto pěticí budete mít pod stromečkem úspěch

Autor: Barbora Votavová
Datum: 9. 11. 2020
Foto: Barbora Votavová

Pečení s populárním českým cukrářem, tradiční recepty jako od babičky, moderní gastronomie i komplexní cesta ke zdravému jídlu. Pokud hledáte vánoční dárek pro milovníka jedinečných chutí a někoho, kdo rád zkouší nové recepty, nadělte mu pod stromeček kuchařku. Vybrali jsme ty nejkrásnější, které vyšly v poslední době.

Petra Burianová / Cesta z těsta

Tradičně a hezky česky. Vítězka populární soutěže amatérských pekařů Petra Burianová vydala kuchařku plnou sezónních receptů – od rebarborového koláče s drobenkou, až po dokonalou kynutou vánočku. Právě lokální suroviny a sezónnost je pro ni základem veškerého kuchařského umu. V kuchařce dává nahlédnout do své kuchyně a života na venkově. Jednotlivé kapitoly jsou rozděleny podle ročních období a recepty doplňují ukázky tradičních řemesel. 

Josef Maršálek / Moje sváteční pečení

Žádnému zkušenému i začínajícímu pekaři nesmí v knihovničce chybět novinka Josefa Maršálka, oblíbeného českého cukráře a porotce pekařské soutěže. Kuchařka Moje sváteční pečení ukrývá 60 báječných receptů inspirovaných dětstvím, cestováním a aktuálními trendy ve světové gastronomii. Josef Maršálek se tu dělí o své tipy a triky a prozrazuje, jak dodat svátečními pečení jiskru. S touto kuchařkou bude cukrařina na špičkové úrovni i v domácím prostředí hračka!

Martina Hladjuk / Mamachef: Radost v kuchyni

Britští vědci dokázali, že jíme i očima. Aby nám jídlo skutečně chutnalo, mělo by také pěkně vypadat. A autorka úspěšného food blogu a bývalá účastnice soutěže MasterChef Martina Hladjuk alias Mamachef to má přesně v oku! Přichází proto s výběrem svých nejlepších receptů – předkrmy, polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Majitele své kuchařky navíc naučí, jak všechno to skvělé jídlo nejen uvařit, ale také co nejlépe servírovat.

Karolína Fourová / Nejez blbě

Díky sociálním sítím se výživové mýty šíří velmi snadno a ještě snáze se jim podléhá. Pro běžného smrtelníka je tak často obtížné se v protichůdných radách vyznat. Ujasnit, co je ta skutečná zdravá výživa, si vzala za úkol Karolína Fourová, odbornice na kvalitu potravin a úspěšná blogerka. Její nová kniha Nejez blbě pomáhá pochopit základní principy stravování, představuje jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. A aby to bylo ještě o kousek jednodušší, v knížce čeká 40 autorčiných nejoblíbenějších receptů. Třeba na citronový hummus s pečenou mrkví a pestem z natě, nadýchaný banánový chlebíček nebo recept na vydatný zimní boršč.

David Frenkiel & Luise Vindahl / Green Kitchen at Home

Fantastické fotografie, geniální foodstyling a nálož bezlepkových vegetariánských jídel, kteří stejně jako autoři kuchařky zvládnete i se třemi dětmi na krku. David Frenkiel a Luise Vindahl dali dohromady 100 receptů, svých rodinných favoritů, které se v jejich kuchyni vaří pořád dokola. Na výběr je hromada základních receptů (rajčatová omáčka, rýžové palačinky, kokosové kari), které zaberou pár minut, ale i pár složitějších pokrmů (farinata s ricottou, květákové fish and chips), ideální na víkendové vaření. Recepty jsou srozumitelné a z běžně dostupných surovin.