Óda na chleba. Zjistěte, kam v Karlíně pro ten nejlepší

Autor: Barbora Votavová
Datum: 16. 8. 2021
Foto: Barbora Votavová

S pořádnou vrstvou másla, marmeládou od babičky nebo s rozmačkaným avokádem. Není nad krajíc poctivého chleba. Kam v okolí Karlína pro ten nejkřupavější a nejvoňavější bochník? Pár tipů bychom měli.

Praktika (otevřeno ve všední dny od 7:37 do 18:08)

Pekárna Praktika, za kterou stojí zkušený pekař Tomáš Solák, patří mezi absolutní špičku. Tady pořídíte kváskový žitný nebo špaldový chleba, o kterém se vám ani nesnilo. Ráno cestou do práce, i večer, až se budete vracet domů. Chleba z Praktiky poznáte podle charakteristické křupavé kůrky, kypré střídy, výrazné vůně použitých obilovin a lehce nakyslé chuti. Je v něm pouze kvalitní kvas, bio mouka mletá na kameni, voda a sůl. A pokud by se náhodou stalo, že chleba nesníte na posezení, vydrží vám čerstvý i několik dnů. Protože je vyroben z čerstvého zrna, uchovává si také daleko více živin a vitamínů. Cenově se chleby v Praktice pohybují okolo 120 korun.

Antonínovo pekařství (otevřeno každý den od 7:30 do 18:30)

Další skvělou pekárnou je Antonínovo pekařství na Karlínském náměstí, hned vedle Lokálu. U Antonína můžete vybírat z několika druhů chleba. Mají tady žitný, kváskový, ořechový, bramborový, pohankový nebo třeba olivový. Tou nejoblíbenější klasikou je tu Antonínův chléb – 60 % pšeničné mouky, 40 % žitné mouky, sůl, kmín a ocet. Jeden pecen vás vyjde na 58 korun a rovnou si k němu můžete koupit dobrou pomazánku. Za ochutnávku stojí vajíčková i tuňáková.

Etapa (otevřeno každý den od 9:00 do 17:00)

Výtečný chléb si můžete pořídit také v Etapě. Kváskový 100% celozrnný chleba je základem jejich pestrého menu a ochutnat ho můžete třeba ke kořeněným vajíčkům, jako topinku s pestem ze sušených rajčat nebo zapečený s domácím kimchi a pořádnou porcí sýru. Těsto připravují v Etapě z kva­litní celozrnné mouky mleté na kameni. Tímto způsobem mletí si totiž uchová nejvíce živin. Dalších 20 hodin pak nechávají chleba fermentovat v chladu, čímž získává nejen na chuti, ale také se pak lépe tráví. Jeden bochník vás vyjde na 90 korun a skvěle chutná s farmářským máslem a posypaný slanou oříškovou granolou, kterou pořídíte přímo v Etapě.

Eska (otevřeno ve všední dny od 8:00 do 22:00, o víkendu od 9:00 do 22:00)

Brad Pitt mezi chleby je rozhodně ten z Esky. Dokonale křupavý, s tmavou vypečenou kůrkou a hutnou, přesto dokonale vláčnou střídkou. Dostanete ho nahoře v restauraci při každé návštěvě společně s kouskem másla a zároveň si ho můžete pořídit i domů dole v pekárně. Na výběr máte ze dvou druhů – chleba 33 a chleba 66. Liší se jen poměrem žitné mouky a gramáží. Oba jsou vyrobeny z třífázového kvasu, žitné a pšeničné mouky, vody, kmínu a peče se na bukovém dřevu. Na chleby používají pekaři v Esce pouze BIO mouku a nechávají je zrát minimálně 14 hodin. Po 33 sáhněte, když chcete dělat topinky, nebo si ho namazat jen tak. 66 se hodí na pomazánky, ale i na zahušťování omáček nebo chlebovou polévku. U obou druhů bochník váží zhruba 780 g a stojí 105 Kč.