Óda na chleba. Zjistěte, kam v Karlíně pro ten nejlepší

Autor: Barbora Votavová
Datum: 16. 8. 2021
Foto: Barbora Votavová

S pořádnou vrstvou másla, marmeládou od babičky nebo s rozmačkaným avokádem. Není nad krajíc poctivého chleba. Kam v okolí Karlína pro ten nejkřupavější a nejvoňavější bochník? Pár tipů bychom měli.

Praktika (otevřeno ve všední dny od 7:37 do 18:08)

Pekárna Praktika, za kterou stojí zkušený pekař Tomáš Solák, patří mezi absolutní špičku. Tady pořídíte kváskový žitný nebo špaldový chleba, o kterém se vám ani nesnilo. Ráno cestou do práce, i večer, až se budete vracet domů. Chleba z Praktiky poznáte podle charakteristické křupavé kůrky, kypré střídy, výrazné vůně použitých obilovin a lehce nakyslé chuti. Je v něm pouze kvalitní kvas, bio mouka mletá na kameni, voda a sůl. A pokud by se náhodou stalo, že chleba nesníte na posezení, vydrží vám čerstvý i několik dnů. Protože je vyroben z čerstvého zrna, uchovává si také daleko více živin a vitamínů. Cenově se chleby v Praktice pohybují okolo 120 korun.

Antonínovo pekařství (otevřeno každý den od 7:30 do 18:30)

Další skvělou pekárnou je Antonínovo pekařství na Karlínském náměstí, hned vedle Lokálu. U Antonína můžete vybírat z několika druhů chleba. Mají tady žitný, kváskový, ořechový, bramborový, pohankový nebo třeba olivový. Tou nejoblíbenější klasikou je tu Antonínův chléb – 60 % pšeničné mouky, 40 % žitné mouky, sůl, kmín a ocet. Jeden pecen vás vyjde na 58 korun a rovnou si k němu můžete koupit dobrou pomazánku. Za ochutnávku stojí vajíčková i tuňáková.

Etapa (otevřeno každý den od 9:00 do 17:00)

Výtečný chléb si můžete pořídit také v Etapě. Kváskový 100% celozrnný chleba je základem jejich pestrého menu a ochutnat ho můžete třeba ke kořeněným vajíčkům, jako topinku s pestem ze sušených rajčat nebo zapečený s domácím kimchi a pořádnou porcí sýru. Těsto připravují v Etapě z kva­litní celozrnné mouky mleté na kameni. Tímto způsobem mletí si totiž uchová nejvíce živin. Dalších 20 hodin pak nechávají chleba fermentovat v chladu, čímž získává nejen na chuti, ale také se pak lépe tráví. Jeden bochník vás vyjde na 90 korun a skvěle chutná s farmářským máslem a posypaný slanou oříškovou granolou, kterou pořídíte přímo v Etapě.

Eska (otevřeno ve všední dny od 8:00 do 22:00, o víkendu od 9:00 do 22:00)

Brad Pitt mezi chleby je rozhodně ten z Esky. Dokonale křupavý, s tmavou vypečenou kůrkou a hutnou, přesto dokonale vláčnou střídkou. Dostanete ho nahoře v restauraci při každé návštěvě společně s kouskem másla a zároveň si ho můžete pořídit i domů dole v pekárně. Na výběr máte ze dvou druhů – chleba 33 a chleba 66. Liší se jen poměrem žitné mouky a gramáží. Oba jsou vyrobeny z třífázového kvasu, žitné a pšeničné mouky, vody, kmínu a peče se na bukovém dřevu. Na chleby používají pekaři v Esce pouze BIO mouku a nechávají je zrát minimálně 14 hodin. Po 33 sáhněte, když chcete dělat topinky, nebo si ho namazat jen tak. 66 se hodí na pomazánky, ale i na zahušťování omáček nebo chlebovou polévku. U obou druhů bochník váží zhruba 780 g a stojí 105 Kč.

Jednotlivé soubory cookies můžete níže povolit nebo zakázat. Nezbytné cookies nelze deaktivovat. Tyto cookies jsou nutné pro fungování webových stránek.

Nezbytné soubory cookies
Cookies Typy údajů Účel Doba uchování Příjemci
callow cookies nastavení Ukládá stav souhlasu uživatele s povolením marketingových souborů cookies. 30 dní webový server
cstatus cookies nastavení Ukládá stav souhlasu uživatele s povolením marketingových souborů cookies. 30 dní webový server
Marketing a Analytics
Cookies Typy údajů Účel Doba uchování Příjemci
_pk_id.xxxx.xxxx uživatelské ID Uchovává jedinečné ID uživatele. 7 dní webový server
_pk_ses.xxxx.xxxx relace Uchovává aktivní relaci návštěvníka. 30 minut webový server
Uložit předvolby Povolit všechny soubory cookies