Taiko Ramen: Ochutnejte vydatnou japonskou polévku, která vás zahřeje na těle i na duši

Autor: Barbora Votavová
Datum: 23. 8. 2021
Foto: Barbora Votavová

Vývar s nudlemi je polévka bez nápadu. Říká kdo?!

Závěr prázdnin, venku počasí na pláštěnku a pondělí k tomu. Jak si spravit náladu a pořádně se zahřát? Na to máme jednoduchou odpověď. Zajděte si na oběd na ramen!

Voňavá polévka japonského střihu, založena na silném vývaru a nudlích, podávaná s náloží zeleniny a bylinek. To je ramen, tradiční vývar, který pochází původem z Asie. Ramen je taková obdoba českého vývaru s nudličkami, ale díky použitým surovinám má pro nás exotický šmrnc. Hraje všemi barvami i chutěmi a na rozdíl od našeho vývaru se servíruje ve velké misce jako hlavní jídlo. Zároveň jde o zdravé jídlo nabité minerály a vitamíny. Ramen je možné připravit kuřecí, hovězí, vepřový, ale také vegetariánský s tofu a miso pastou. Pochutnají si tak na něm masožrouti i vegetariáni.

A kam na takový poctivý ramen poblíž Karlína zajít? Jeden poklad čeká hned na druhém konci tunelu, který spojuje Karlín s Žižkovem. Dáte si desetiminutovou procházku tunelem, uděláte pár kroků vpravo a jste na místě. Restaurace Taiko v Husitské ulici je unikátní ramen bar s pestrou nabídkou asijského street foodu. Otevřeno mají každý všední den od 11:30 do 22:00.

V Taiko vyzkoušíte tradiční receptury ve stejném stylu jako v Japonsku. Celou dobu navíc můžete koukat kuchařům pod ruce a sledovat na baru přípravu ramenu na vlastní oči. Připravují tu ramen z vepřového vývaru, z kuřecího vývaru, s miso pastou, pálivou nebo vegetariánskou verzi. A když vám bude někdy na klasický ramen moc velké teplo, vyzkoušejte specialitu „ramen za studena“, který se podává bez vývaru.

Na menu hraje ramen samozřejmě hlavní roli, pochutnáte si tu ale také na smažených japonských knedlíčcích gyoza, salátu wakame z mořských řas, i na skvělém kimchi. Zapít to můžete domácím ledovým čajem nebo perfektní švestkovou limonádou. A je libo dezert na závěr? Ochutnejte luxusní pochoutku matcha zmrzlinu, kterou si prý na návštěvě v Japonsku oblíbil i samotný Barack Obama.