„Hledám skutečná vína s přidanou hodnotou,“ říká znalec vín a majitel obchodu s vínem Flemming’s
S kodaňským rodákem Flemmingem Laugesenem jsme se potkali začátkem srpna v prostorách jeho karlínského obchodu a probrali jsme nejen nabídku vín v obchodě, ale zjistili jsme, podle jakého klíče si vína do obchodu vybírá i co plánuje na podzimní sezónu. Nalijte si sklenku oblíbeného vína a užijte si dnešní čtení.
1. Pane Flemmingu, nedá nám to, ale musíme začít otázkou, jak se stane, že rodák z Kodaně si otevře prodejnu s italským vínem?
V roce 1995 jsem byl v Praze na výměnném pobytu na VŠE. Poznal jsem Česko i svou, nyní už bývalou, manželku. Na nějaký čas jsme se přestěhovali do Dánska, ale v roce 1998 nás to zavedlo znovu do Prahy a já už jsem tu zůstal.
Jídlo a víno vždy bylo v mé rodině důležité. Už v Dánsku jsem podnikal ve víně. Zároveň jsem v mládí často navštěvoval Itálii, kde mě učarovala kultura kolem italského jídla a vína. V Praze mi něco takového chybělo.
2. Vaše nabídka vín je široká, ale dokázal byste čtenářům v pár bodech představit vína, jaká nabízíte?
Jednoduše se dá říct, že se snažím nabízet vína s přidanou hodnotou. Pečlivě a citlivě si vybírám kvalitní vína. Mým cílem je nabízet vína z hroznů bez zbytečných přísad. Dnes je můžete hledat pod výrazem přírodní či naturální vína. Všechna vína si vybírám sám. Jde mi nejen o víno, ale i hledám pěstitele, kteří dávají svým vínům něco víc. Tato vína si pak můžete pořídit v našem obchodě, ale i je distribuujeme do vybraných restaurací.
3. Zaměřujete se nejen na italská vína, ale přímo na přírodní vína. V čem je podle Vás vhodnější zvolit přírodní víno oproti konvenčnímu?
Většina vín na světě je vyráběna „chemickým“ procesem. Tak ale opravdové víno nechutná. Nemáte šanci cítit hrozny, jemné nuance, půdu a původ. Když se navíc zamilujete do opravdového zemědělství, tak zjistíte, že tento ekosystém umí vytvořit něco unikátního a něco co dává radost, a to je pro mě přírodní víno.
4. Pokud jsem absolutní laik a mám chuť si pořídit dobré víno, dokážete mi v obchodě poradit?
Víno bývalo vnímané jako snobské nebo elitářské. Dodnes mnoho lidí má strach z výběru vína. Chci, aby se lidé, co k nám přijdou, zahodili všechny předsudky a obavy o tom, že se budou cítit nekomfortně. Kdokoliv od nás dostane stejný servis. Víno má dodávat radost. Poradíme, chceme, abyste se cítili dobře. Není třeba se bát. Nemusíte vědět, co znamená dobré víno. Máme tu vína na „pizza večer“, která nejsou tak složitá, ale užijete si pohodový večer. Pak tu máme mnohovrstevnatá vína, která jsou komplexnější. Rádi se s vámi pobavíme o tom, kam se společně vydat.
5. Dokázal byste vybrat jedno své oblíbené víno? Jaké by to bylo a proč?
To nedokážu :). Každé víno, které tu nabízím (je jich přes 400) patří mezi vína, která mám rád a piju i doma.
6. Viděli jsme, že kromě vín je možné u vás pořídit i speciality jako extra panenský olivový olej, čokoládu, kávu nebo různé delikatesy jako pesta nebo paštiky. Podle čeho se rozhodujete, že danou potravinu zákazníkům nabídnete?
Stejně jako u vína – hledáme to nejlepší v dané oblasti. Máme štěstí, že mezi naše dodavatele a dnes už i přátele patří hvězdy v dalších oblastech jako je Marco Viola, pěstitel a výrobce unikátního olivového oleje. Claudio Corallo je absolutní mimozemšťan ve všech věcech týkajících se kakaa a čokolády. Jeho kakao není vůbec hořké. To musíte vyzkoušet. Na podzim k tomu bude příležitost, protože plánujeme právě kakaové a čokoládové degustace. Máme skvělé těstoviny, rajčatová suga a passaty, různá pesta i pomazánky. A postupně budou přibývat další delikatesy.
7. Nedávno jste se vrátil po velké cestě po Itálii, přibudou v obchodě nějaké novinky?
Byl jsem pozdravit staré přátele. Také jsem se dále ve víně vzdělával, poznával nové kraje, ochutnával nové ročníky od našich vinařů. Objevil jsem také několik nových vinařů. Trvá to občas až 5 let, než smím začít zastupovat osvícené vinaře. Sám jsem zvědavý, jak se naše portfolio rozroste.
8. V červnu proběhl venkovní Flemming’s piknik, kde jste představili i nějaká nová vína. Na jaké další akce se můžeme těšit?
Budou setkávání s vínem. Přijedou i naši vinaři. Plánujeme degustační večeře s párováním vín pod taktovkou různých šéfkuchařů. Jak už jsem zmiňoval, budou degustace kakaa a čokolády. Seznam všech podzimní akcí najdete brzy na našich webových stránkách. Brzy v obchodě přibude vinný bar pro pravidelná setkávání. Každý bude moct přijít a ochutnat. Tak dorazte k nám na skleničku.