Jahody třikrát jinak! Jednoduché recepty, které vám zpříjemní (nejen) pracovní den
Sezóna českých jahod je v plném proudu. Jejich sklizeň trvá od konce května do poloviny července, a tak nastal ideální čas, kdy si tuhle ovocnou pochoutku užijete nejvíce. Jahody jsou právě teď krásné šťavnaté a sladké. A jak je co nejlépe zpracovat? Pokud se jich stejně jako my nemůžete nabažit, tyhle tři recepty na celý den (do práce i na víkend) vás možná potěší.
Fermentovaná ovesná kaše s jahodami ke snídani
Na 1 porci potřebujete:
30 g jemných ovesných vloček
půlku banánu
dvě až tři lžíce bílého jogurtu
vodu
hrst jahod
meruňku
ořechové máslo
- Vločky, rozmačkaný banán a jogurt promíchejte v uzavíratelné sklenici. Přidejte trochu vody, aby směs nebyla tuhá, ale ani příliš tekutá. Poté sklenici uzavřete a dejte na noc odpočívat do lednice.
- Ráno už jen přidejte omyté a nakrájené ovoce, ořechové máslo a případně semínka podle chuti.
Tvarohové jahodové knedlíky k obědu
Na 2 porce potřebujete:
250 g tvarohu ve vaničce
1 vejce
špetku soli
cca 150 g hrubé mouky
cca 200 g jahod
moučkový cukr a máslo na dochucení
- Do větší misky dejte tvaroh, vejce, špetku soli, hrubou mouku, promíchejte a nechte chvilku odpočívat. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte mouku.
- Mezitím si očistěte jahody, berte spíš větší kousky. Krájet je nemusíte.
- Připravte si také větší hrnec s vroucí vodou.
- Těsto si vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zpracujte do tvaru válečku.
- Z válečku pak odkrajujte kousky těsta, které v dlani rozmáčknete a do středu přidáte jahodu. Pečlivě zabalte a nakonec dlaněmi udělejte kuličku. Nedokonalosti ani tenká stěna vůbec nevadí.
- Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte 5 minut. Uvařené knedlíky pak opatrně vylovte děrovanou naběračkou a ubrouskem trochu osušte.
- Podávejte s poctivou porcí rozpuštěného másla a moučkového cukru.
Jahodový dezert ke svačině
Na 2 až 3 porce potřebujete:
cca 200 g jahod
drcené máslové sušenky nebo piškoty
250 g mascarpone
cca 100 ml smetany ke šlehání
lžíce moučkového cukru
- Nejprve si očistěte jahody, nakrájejte na větší kousky a dejte s cukrem na chvíli povařit do hrnce. Poté nechte vychladnout.
- Mezitím si v misce vyšlehejte mascarpone a šlehačku.
- Do sklenice vrstvěte drcené sušenky, mascarpone, jahody a tak pořád dokola, dokud máte ve sklenici místo.
- Jako poslední vrstvu dejte mascarpone a ozdobte plátky jahod a kouskem máty.
TIP! Nestihli jste jahody spotřebovat a už nejsou příliš v kondici? Udělejte si z nich jahodovou dřeň! Jahody očistěte a s trochou vody a cukru rozmixujte tyčovým mixérem. Pak jen přelijte do nanukových forem a dejte zamrazit. Po náročném pracovním dni vám tahle jahodová dobrota přijde vhod!