Jaké jedlé dárky potěší vaše kolegy a blízké? Dáme vám tipy!

Autor: Lucie Nováková
Datum: 11. 12. 2023

Připravit doma jedlý dárek pro své blízké, kamarády a kolegy může být milou pozorností, která potěší před Vánoci i pod stromečkem. Připravili jsme pro vás 3 nápady a snadné recepty, díky kterým letos zazáříte.

Perníčková granola

Milujete perníčky, ale nechce se vám se s nimi dělat? Poradíme vám, jak provonět byt s minimem úsilí. Připravte si s námi perníčkovou granolu.

Ingredience

  • 150 g medu nebo javorového sirupu
  • 80 g kokosového oleje
  • 2 lžíce dobrého perníkového koření (my máme rádi koření od Sonnentoru)
  • ½ lžičky soli (3 g)
  • 350 g jemných ovesných vloček
  • 200 g mixu semínek (dýňová, slunečnicová, lněná, sezamová)
  • slunečnicových semínek
  • 150 g mixu ořechů
  • 100 g preclíků v čokoládě (před Vánoci v obchodech seženete i ovoněné perníkem)

Postup

  1. Začneme si rozehřívat troubu na 175 stupňů.
  2. V menším kastrůlku si rozpustíme med s kokosovým olejem, perníkovým  kořením a solí.
  3. Ve větší míse se promícháme vločky, semínka a ořechy (mohou být posekané nebo i vcelku)
  4. Přilijeme kořeněný základ a promícháme.
  5. Směs rozprostřeme na velkém plechu a pečeme 25–30 minut. V půlce pečení promícháme.
  6. Až granola vychladne, přimícháme čokoládové preclíky. Rozdělíme do hezkých skleniček a ozdobíme jako vánoční dárek. 

Že vám recept nápadně připomíná skořicovou granolu, kterou jsme společně pekli v říjnu? Máte pravdu. Nejlepší věci není třeba přeci měnit. 

Domácí vaječný likér

Jestli k Vánocům kromě cukroví něco patří, tak je to vaječný likér. A ten domácí je chuťově nedostižný. Stužkou převázaný potěší i jako milý dárek.

Ingredience na cca 700 ml likéru

  • 4 žloutky
  • 65 g moučkového cukru
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml plnotučného mléka
  • ½ vanilkového lusku
  • 100 ml rumu

Postup

  1. Žloutky dáme do velké mísy. Přisypeme cukr a vyšlehám do světlé pěny. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balónové metly. Trvá to cca 7–10 minut.
  2. Mezitím ohřeje smetanu, mléko a semínka z vanilkového lusku i prázdný lusk na cca 80 stupňů. Můžete měřit digitálním teploměrem. Pokud jej nemáte, poznáte to tak, že na povrchu smetany se začnou tvořit drobné bublinky. Smetana se nemá vařit. 
  3. Vyndáme prázdný lusk, ten už dále nevyžijeme. Horkou smetanu začneme opatrně přilévat ke žloutkům, které stále na nízký stupeň šleháme. Začínáme velmi opatrně. Je potřeba, aby se žloutky zahřály. Pokud bychom nalili veškerou horkou smetanu, žloutky by se srazily. 
  4. Jakmile se žloutky se smetanou spojí, nalijeme tento likérový základ do hrnce, kde jsme zahřívali smetanu. 
  5. Na poloviční výkon sporáku za stálého míchání prohřejeme cca 3–4 minut. Cílová teplota likéru je kolem 60 stupňů. Což poznáme i tak, že neudržíme v likéru prst.
  6. Za občasného míchání necháme vychladnout.
  7. Poté vmícháme rum a přelijeme do lahví.

Likér vydrží, pokud jej nevypijete, cca měsíc. Doporučujeme jej nejen na led, ale i jako náplň do krému ve vosích hnízdech. 

Tip na obměny

Místo vanilky likér skvěle ochutí 1 lžička mleté skořice nebo ½–1 lžičky mletého kardamomu. Postup je úplně stejný.

Domácí tonka cukr

Potřebujete tip na expresní dárek? Jeden bychom tu měli. A to tonka cukr – na čas i na suroviny nenáročný dárek. Že tonku neznáte? Podle nás jde o chuťově zábavnější a voňavější vanilku. Tonka fazole seženete např. v karlínské prodejně Sonnentor. 

Ingredience na dózu o velikosti 350–400 g

  • 2 tonka fazole
  • 350 g cukru (my použili třtinový)

Postup

  1. Tonka fazole dáme do nožového mixéru a rozmixujeme nahrubo.
  2. Přisypeme cukr a mixujeme do požadované konzistence – delším mixováním dosáhneme moučkového cukru.
  3. Cukr přesypeme do dózy, hezky ozdobíme a máme hotovo. Nezabralo to ani 5 minut. 

Kde využít tonka cukr?

Cukr ovoněný tonkou se hodí všude, kam byste sáhli po vanilkovém cukru. Do sladkého pečení, na pocukrování nedělní bábovky i na obalování cukroví. 

Nápady na variace

Nesehnali jste tonku? Stejně zvládnete připravit vanilkový cukr. Na uvedené množství stačí ½ vanilkového lusku, který pokrájíme na menší kousky a spolu s cukrem rozmixujeme. Ještě snažší je připravit skořicový cukr. Uvedené množství cukru smícháme s 1 lžící mleté skořice. Opět rozmixujeme do konzistence, která se nám líbí.