Kefírový beránek s pistáciemi 🐏
Datum: 25. 3. 2024
Tenhle recept vás bude bavit. Je totiž neskutečně snadný a navíc potřebujete jen pár surovin, které nejspíš budete mít doma.
Ingredience
- 250 ml kefíru
- 2 vejce
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 225 g hladké (špaldové) mouky
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 40 g nadrcených pistácií (nebo jiných ořechů)
- máslo/olej na vymazání a krupička/hrubá mouka na vysypání formy
- moučkový cukr na pocukrování a mašle na ozdobení
Postup
- Suroviny z lednice vyndáme alespoň 1 hodinu před pečením. Rovnou si také rozpustíme máslo a necháme jej zchladnout.
- Formu vymažeme olejem/máslem a vysypeme krupičkou anebo hrubou moukou.
- Začenem předehřívat troubu na 175 stupňů.
- Všechny suroviny kromě ořechů přendáme do větší mísy a metlou promícháme. Stačí, aby se suroviny spojily. Příliš dlouhé míchání těstu nesvědčí.
- Těsto přendáme do formy na beránka.
- Pečeme 50 minut. Propečenost beránka otestujeme vpichem špejle – pokud je po vytažení z beránka čistá, je upečený.
- Vyklápíme cca 10 minut po vytažení z trouby. Necháme vychladnout na mřížce.
- Před podáváním pocukrujeme.
Velikost formy
1,4 l
TIP | Jak obměnit těsto?
Kefírové těsto je velmi univerzální. Skvěle jej doplníte o rozinky namočené v rumu, nasekanou čokoládu, citronovou kůru nebo nemletý mák. Mimo Velikonoce jej nalijte do menší bábovkové formy