Oh Deer Bakery: Croblihy, které dobyly Prahu

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 19. 9. 2022

Před pěti lety pověsil práci v kanceláři na hřebík a otevřel si vlastní pekárnu. Lukáš Vašek začal v Praze péct první croblihy, v zahraničí známé jako cronuty, pod značkou Oh Deer Bakery. A po třech pobočkách (na Vinohradech, v Dejvicích a u Národní třídy) je tahle super sladká pochoutka konečně k sehnání i v Karlíně. Zapamatujte si adresu Sokolovská 17, hned naproti metru na Florenci!

První cronut představil cukrář Dominique Ansel v roce 2013 ve své cukrárně v New Yorku. Jde o kombinaci francouzského croissantu a amerického donutu. Z croissantu si vzal křupavé těsto, z donutu má pak všechno ostatní – díru uprostřed, polevu, náplň a fritování v oleji. No a crobliha je v podstatě to samé, jen se ji v Oh Deer Bakery říká trochu jinak.

První pražská croblihárna otevřena v roce 2017 v Bělehradské ulici na pomezí Vinohrad a Nuslí. Začátky nebyly úplně růžové, první dny a týdny prodali prý jen pár kusů. Pak se ale slaďoučké novinky na české gastroscéně chytli food instagrameři a blogeři, a fenomén croblih byl na světě. Dneska má Oh Deer Bakery čtyři pražské pobočky a chystá se expandovat také do zahraničí.

Nabídka v Oh Deer Bakery je každý den bohatá, obzvlášť pokud dorazíte hned dopoledne. Jeden kousek vás vyjde zhruba na 100 korun a zabalí vám ho do růžové krabičky s milým motivačním heslem Fuck you diet. Nám nejvíc zachutnal koblížek s borůvkovou náplní a créme fraiche nebo pak kombinace poleva z nutelly a náplň ze slaného karamelu. Těsto je uvnitř nadýchané, na povrchu krásně křupavé. A náplně jsou jedna radost. Na ničem se tady rozhodně nešetří. Kromě croblih tu můžete ochutnat také klasické koblihy a na cestu vám uvaří i kávu.

Máme pro vás ale jedno varování. I kdybyste měli velké oči, nenechte se zlákat a buďte stateční. Věřte, že jeden kousek vám i s kolegou z kanceláře vystačí bohatě na půl. Když říkáme, že jde o extra sladkou pochoutku, myslíme to vážně!