Léto na talíři. Upečte si lehký ovocný koláč s ricottou

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 3. 8. 2023

Tenhle koláč budete milovat. Je snadný na přípravu, většinu surovin budete mít určitě doma, díky ricottě je krásně vláčný i po pár dnech od upečení a navíc je úžasně variabilní. Můžete na něj využít téměř jakékoliv ovoce, které jste si zrovna nasbírali na zahrádce, pořídili na farmářských trzích nebo kterého jste si udělali zásobu do mrazáku a potřebujete rychle uvolnit místo.

My jsme na něj udali mražené kousky rebarbory, ale skvělý je i s rybízem, borůvkami, meruňkami, třešněmi nebo se švestkami, jejichž hlavní sezóna se pomalu blíží. Lehce kyselejší ovoce je do tohoto koláče tou nejlepší volbou.

Na koláč potřebujete:
160 g třtinového cukru
140 g změklého másla
kůra z jednoho citrónu
malý panák amaretta nebo rumu (nemusí nutně být)
3 vejce
170 g hladké mouky
špetku soli
2 a půl lžičky prášku do pečiva
250 g ricotty (obvykle jedno balení)
cca 400 g ovoce

  1. Všechny suroviny si minimálně hodinu před pečením vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Tento krok je při každém pečení velmi důležitý. Mouku máte na kuchyňské poličce, vejce a máslo v lednici. Je potřeba dát všem surovinám trochu času, aby se teplotní rozdíly srovnaly. Jedině tak bude koláč perfektní a nesrazí vám.
  2. Třtinový cukr, změklé máslo, kůru z citrónu a panák rumu dejte do větší mísy a pomocí ručního šlehače ušleháte do světlé pěny.
  3. Poté do směsi postupně zašlehejte vejce, hezky jedno po druhém.
  4. Do mísy si přesijte mouku, přidejte špetku soli a prášek do pečiva.
  5. Nakonec přidejte ricottu a jemně zapracujte do těsta vařečkou.
  6. Celou směs přelijte do formy na koláč, kterou si předtím vysypte moukou nebo potřete kokosovým olejem. Nám se skvěle osvědčil kokosový olej ve spreji. Stačí pár stříknutý a máte jistotu, že se olej dostane všude a koláč se nikde nepřipeče.
  7. Nakonec přidejte ovoce. Pokud používáte drobnější ovoce jako jsou borůvky nebo třeba maliny, obalte je v misce trochou mouky (stačí jen malá lžička), aby vám pak do těsta nezapadly.
  8. Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 40 minut. Těsto kontrolujte pomocí špejle.

Ricottový koláč jsme pekli v kulaté formě o průměru 26 cm a podáváme ho rádi se lžící zakysané smetany nebo bílého jogurtu.