Proč jsou jarní detoxy blbost?

Autor: Lucie Nováková
Datum: 5. 3. 2024
Foto: Lucie Nováková, unsplash

Se začátkem jara se vyrojí reklamy snažící se nás přesvědčit, že po zimě je potřeba se pustit do jarního detoxu. Očistit tělo po zimě, připravit tělo na jaro, předejít jarní únavě a jako bonus shodit nějaké to kilo. Dnes vám prozradíme, proč jsou takové detoxy blbost a co naopak vám může prospět, aniž byste museli pít celerové šťávy. 

Tělo se umí detoxikovat samo

Každý den. 24/7. Celé lidské tělo a jeho orgány neustále vylučují toxiny. Tělo nečeká na jarní očistné kúry a čaje. Aby ale tělo mohlo detoxikaci provádět co nejlépe, můžete ho podpořit konzistentně kvalitní stravou bohatou na všechny makro i mikroživiny, pravidelným spánkem, střídmou sportovní aktivitou i psychickou pohodou. 

Proč vám můžou detoxy naopak ublížit?

Pod klasickým jarním detoxem si představíte dny, kdy popíjíte jen zeleninové a ovocné šťávy. Pokud se pustíte do jarní očisty se vším všudy, můžete si v těle nadělat slušnou paseku. Namísto odlehčení svůj organismus zatížíte. Proč? Aby byly šťávy chutné, jsou nejen zeleninové, ale z velké části i ovocné. Ovoce je zdrojem fruktózy. Což je cukr, který se zpracovává přímo v játrech. Při zvýšeném přísunu fruktózy játra naopak zatěžujete. Během popíjení kúry sice možná v důsledku kalorického deficitu trochu zhubnete, ale vaše tělo bude postrádat bílkoviny, tuky, vlákninu. Nepříjemným doprovodem očistných kúr tak můžou být bolesti hlavy či únava.

Některé detoxy jsou přeci jen prospěšné

Nechte veškeré detoxy, které vás nutí k radikálnímu omezení stravy, plavat. Místo popíjení šťáv nebo hubnoucích čajů zkuste letos detox jinak a smysluplně. Co sociální sítě? Netrávíte na nich nadmíru času? Nesledujete lidi, kteří vás spíš iritují než inspirují? Nekonzumujete příliš mnoho špatných zpráv? Být v obraze je skvělé, ale zahlcení zprávami vám taky neprospěje. Nemáte šatník narvaný k prasknutí, a přitom „nemáte, co na sebe“? Možná je pravý čas pro vybudování kvalitního šatníku, který vám bude dělat radost. 

Užijte si jaro, dopřejte si kvalitní barevnou stravu, první teplejší sluneční paprsky, vyražte na procházku a všechny omezující detoxy přenechte jiným.