Jahody třikrát jinak! Jednoduché recepty, které vám zpříjemní (nejen) pracovní den

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 21. 6. 2023

Sezóna českých jahod je v plném proudu. Jejich sklizeň trvá od konce května do poloviny července, a tak nastal ideální čas, kdy si tuhle ovocnou pochoutku užijete nejvíce. Jahody jsou právě teď krásné šťavnaté a sladké. A jak je co nejlépe zpracovat? Pokud se jich stejně jako my nemůžete nabažit, tyhle tři recepty na celý den (do práce i na víkend) vás možná potěší.

Fermentovaná ovesná kaše s jahodami ke snídani

Na 1 porci potřebujete:
30 g jemných ovesných vloček
půlku banánu
dvě až tři lžíce bílého jogurtu
vodu
hrst jahod
meruňku
ořechové máslo

  1. Vločky, rozmačkaný banán a jogurt promíchejte v uzavíratelné sklenici. Přidejte trochu vody, aby směs nebyla tuhá, ale ani příliš tekutá. Poté sklenici uzavřete a dejte na noc odpočívat do lednice.
  2. Ráno už jen přidejte omyté a nakrájené ovoce, ořechové máslo a případně semínka podle chuti.

Tvarohové jahodové knedlíky k obědu

Na 2 porce potřebujete:
250 g tvarohu ve vaničce
1 vejce
špetku soli
cca 150 g hrubé mouky
cca 200 g jahod
moučkový cukr a máslo na dochucení

  1. Do větší misky dejte tvaroh, vejce, špetku soli, hrubou mouku, promíchejte a nechte chvilku odpočívat. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte mouku.
  2. Mezitím si očistěte jahody, berte spíš větší kousky. Krájet je nemusíte.
  3. Připravte si také větší hrnec s vroucí vodou.
  4. Těsto si vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zpracujte do tvaru válečku.
  5. Z válečku pak odkrajujte kousky těsta, které v dlani rozmáčknete a do středu přidáte jahodu. Pečlivě zabalte a nakonec dlaněmi udělejte kuličku. Nedokonalosti ani tenká stěna vůbec nevadí.
  6. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte 5 minut. Uvařené knedlíky pak opatrně vylovte děrovanou naběračkou a ubrouskem trochu osušte.
  7. Podávejte s poctivou porcí rozpuštěného másla a moučkového cukru.

Jahodový dezert ke svačině

Na 2 až 3 porce potřebujete:
cca 200 g jahod
drcené máslové sušenky nebo piškoty
250 g mascarpone
cca 100 ml smetany ke šlehání
lžíce moučkového cukru

  1. Nejprve si očistěte jahody, nakrájejte na větší kousky a dejte s cukrem na chvíli povařit do hrnce. Poté nechte vychladnout.
  2. Mezitím si v misce vyšlehejte mascarpone a šlehačku.
  3. Do sklenice vrstvěte drcené sušenky, mascarpone, jahody a tak pořád dokola, dokud máte ve sklenici místo.
  4. Jako poslední vrstvu dejte mascarpone a ozdobte plátky jahod a kouskem máty.

TIP! Nestihli jste jahody spotřebovat a už nejsou příliš v kondici? Udělejte si z nich jahodovou dřeň! Jahody očistěte a s trochou vody a cukru rozmixujte tyčovým mixérem. Pak jen přelijte do nanukových forem a dejte zamrazit. Po náročném pracovním dni vám tahle jahodová dobrota přijde vhod!