Kynuté mini mazance
Datum: 14. 4. 2025
Na velikonoční stůl patří vykoledovaná vajíčka, nádivka s kopřivami, skvělý beránek, ale i kynuté mazance. Připravte si je společně s námi ve zmenšené podobě.


Jak na kynuté těsto, aby se povedlo?
- Používejte kvalitní droždí | doporučujeme čerstvé droždí. Pokud kvásek nevzejde, těsto nenakyne.
- Dbejte na správnou teplotu tekutin | mléko by mělo mít kolem 35–40 °C. Příliš horká tekutina droždí zničí, studená zase zpomalí kynutí.
- Nechte těsto dostatečně kynout | počítejte s 1–2 hodinami, někdy i déle. Ideální je teplé místo bez průvanu.
- Zvolte správnou mouku | hladká pšeničná s vyšším obsahem lepku dá těstu pružnost. Když přidáte hrubou mouku, těsto bude nadýchanější. Na kynutá těsta máme dobrou zkušenost se špaldovou moukou, která dodá mazancům oříškový nádech.
- Těsto dobře propracujte | pokud budete hníst v robotu, bude vám stačit 5–7 minut. Pokud se pustíte do ručního zadělávání, počítejte s 20 minutami.
- Nepodceňujte druhé kynutí | po vytvarování nechte těsto ještě chvíli odpočívat, aby bylo lehké a nadýchané.
- Pečte ve správně vyhřáté troubě | pečte na horní a spodní ohřev, horkovzduch by pečivo zbytečně vysušil.
- Dodejte něco navíc | pokud chcete, aby výrobky z kynutého těsta byly skutečně neodolatelné, potřete je hned po upečení rozpuštěným máslem s kapkou rumu.






Ingredience
Kvásek
- 50 ml plnotučného mléka
- 21 g čerstvého droždí
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce hladké mouky (může být špaldová)
Těsto
- 50 g rozinek (dopředu naložených ve 20 ml rumu)
- 100 g másla
- 60 ml mléka
- 60 g třtinového cukru
- 2 vejce (1 do těsta a 1 na potření)
- 250 g hladké mouky (může být špaldová) + trochu navíc na posypání těsta
- 100 g hrubé mouky
- špetka soli
- 50 g plátkových mandlí
- pečicí papír
Postup
Příprava
- Rozinky dáme do misky a zalijeme rumem – ideální je pár hodin, ale i hodina bude stačit.
- Všechny suroviny z lednice vyndáme hodinu před tím, než začneme připravovat těsto. Rovnou také rozehřejeme máslo a necháme ho zchladnout.
Kvásek
- Založíme kvásek – ohřejeme mléko (jen tak, abychom v něm udrželi prst), do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zasypeme moukou. Nádobu s kváskem překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vzejít. V závislosti na teplotě to trvá 10–15 minut.
Těsto
- Do velké zadělávací mísy nalijeme mléko, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, přilijeme také zchladlé máslo a přisypeme obě mouky a sůl. Na závěr přidáme vzešlý kvásek. Zaděláme hladké těsto. Jde to vařečkou, ale pohodlnější je to v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu hák. V robotu trvá těsto zadělat 5–7 minut. Jakmile je těsto kompaktní, přidáme rozinky a pomocí háku necháme zapracovat.
- Připravené těsto posypeme hladkou moukou a mísu zakryjeme utěrkou. Necháme 1–2 hodiny kynout. Potřebujeme, aby těsto zdvojnásobilo objem.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Každý díl bude mít mezi 125–130 g.
- Z každého kousku vytvarujeme kouli, kterou položíme na plech s pečicím papírem. Plech překryjeme utěrkou a necháme kynout ještě 30 minut.
- Začneme předehřívat troubu na 160 °C (horní a spodní ohřev).
- Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a štědře posypeme mandlemi.
- Pečeme asi 30 minut.
Doba přípravy | 30 minut + kynutí a pečení
Množství | 6 mazanců o váze 130 g ks
Tipy na obměny
Nebojte se kynuté těsto ovonět. Hodí se semínka z vanilkového lusku, jemně nastrouhaný muškátový oříšek nebo trochu drceného kardamomu. Pokud nemáte rádi rozinky, jednoduše je vynechejte.
