Kynuté mini mazance

Autor: Lucie Nováková
Datum: 14. 4. 2025

Na velikonoční stůl patří vykoledovaná vajíčka, nádivka s kopřivami, skvělý beránek, ale i kynuté mazance. Připravte si je společně s námi ve zmenšené podobě.

Jak na kynuté těsto, aby se povedlo?

  • Používejte kvalitní droždí | doporučujeme čerstvé droždí. Pokud kvásek nevzejde, těsto nenakyne.
  • Dbejte na správnou teplotu tekutin | mléko by mělo mít kolem 35–40 °C. Příliš horká tekutina droždí zničí, studená zase zpomalí kynutí.
  • Nechte těsto dostatečně kynout | počítejte s 1–2 hodinami, někdy i déle. Ideální je teplé místo bez průvanu.
  • Zvolte správnou mouku | hladká pšeničná s vyšším obsahem lepku dá těstu pružnost. Když přidáte hrubou mouku, těsto bude nadýchanější. Na kynutá těsta máme dobrou zkušenost se špaldovou moukou, která dodá mazancům oříškový nádech.
  • Těsto dobře propracujte | pokud budete hníst v robotu, bude vám stačit 5–7 minut. Pokud se pustíte do ručního zadělávání, počítejte s 20 minutami.
  • Nepodceňujte druhé kynutí | po vytvarování nechte těsto ještě chvíli odpočívat, aby bylo lehké a nadýchané.
  • Pečte ve správně vyhřáté troubě | pečte na horní a spodní ohřev, horkovzduch by pečivo zbytečně vysušil.
  • Dodejte něco navíc | pokud chcete, aby výrobky z kynutého těsta byly skutečně neodolatelné, potřete je hned po upečení rozpuštěným máslem s kapkou rumu.

Ingredience

Kvásek

  • 50 ml plnotučného mléka
  • 21 g čerstvého droždí 
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky (může být špaldová)

Těsto

  • 50 g rozinek (dopředu naložených ve 20 ml rumu)
  • 100 g másla
  • 60 ml mléka
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 vejce (1 do těsta a 1 na potření) 
  • 250 g hladké mouky (může být špaldová) + trochu navíc na posypání těsta 
  • 100 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 50 g plátkových mandlí
  • pečicí papír

Postup

Příprava

  1. Rozinky dáme do misky a zalijeme rumem – ideální je pár hodin, ale i hodina bude stačit. 
  2. Všechny suroviny z lednice vyndáme hodinu před tím, než začneme připravovat těsto. Rovnou také rozehřejeme máslo a necháme ho zchladnout. 

Kvásek

  1. Založíme kvásek – ohřejeme mléko (jen tak, abychom v něm udrželi prst), do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zasypeme moukou. Nádobu s kváskem překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vzejít. V závislosti na teplotě to trvá 10–15 minut. 

Těsto

  1. Do velké zadělávací mísy nalijeme mléko, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, přilijeme také zchladlé máslo a přisypeme obě mouky a sůl. Na závěr přidáme vzešlý kvásek. Zaděláme hladké těsto. Jde to vařečkou, ale pohodlnější je to v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu hák. V robotu trvá těsto zadělat 5–7 minut. Jakmile je těsto kompaktní, přidáme rozinky a pomocí háku necháme zapracovat. 
  2. Připravené těsto posypeme hladkou moukou a mísu zakryjeme utěrkou. Necháme 1–2 hodiny kynout. Potřebujeme, aby těsto zdvojnásobilo objem. 
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Každý díl bude mít mezi 125–130 g.
  4. Z každého kousku vytvarujeme kouli, kterou položíme na plech s pečicím papírem. Plech překryjeme utěrkou a necháme kynout ještě 30 minut. 
  5. Začneme předehřívat troubu na 160 °C (horní a spodní ohřev).
  6. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a štědře posypeme mandlemi. 
  7. Pečeme asi 30 minut. 

Doba přípravy | 30 minut + kynutí a pečení

Množství | 6 mazanců o váze 130 g ks

Tipy na obměny

Nebojte se kynuté těsto ovonět. Hodí se semínka z vanilkového lusku, jemně nastrouhaný muškátový oříšek nebo trochu drceného kardamomu. Pokud nemáte rádi rozinky, jednoduše je vynechejte.