Kavárenská pětka

Autor: Barbora Votavová
Datum: 30. 9. 2019
Foto: Barbora Votavová

Všechny cesty kavárenského povaleče vedou do Karlína. Je tady totiž ta největší koncentrace kvalitních kaváren na metr čtvereční. Ať už se v Karlíně vydáte kamkoliv, chtě nechtě narazíte na kavárnu, kde vám doplní hladinku kofeinu. A tohle je TOP kavárenská pětka, která vás nikdy nezklame!

Když chcete kafe s sebou

… vaše kroky musí vést do Kafe Karlín. Vyhlášeného espresso baru, kde vám kafe s sebou připraví rychleji než dorazí tramvaj. Pražená káva z jejich vlastní pražírny Kávový Klub voní až ven na zastávku, stejně jako věnečky, které spolehlivě zaženou pondělní depku. Baristi s úsměvem zvládají ranní i odpolední špičku a sázejí jedno kafe za druhým. A když je nepožádáte o cukřík nebo je nevyhlásíte, že chcete “velké kapůčo”, dají vám razítko na kouzelnou kartičku, se kterou máte každé deváté kafe na účet podniku. Nebojte se tu požádat o kávu do vlastního hrnku nebo vyzkoušejte službu Otoč kelímek. Ty papírové se už dávno nenosí!

Kafe Karlín

Když chcete drbat s kámoškou

… probrat chlapy, postěžovat si na celý svět, k tomu si dát dobrou kávu a domácí dort (protože s kámoškou se kalorie nepočítají), jděte do Mamacoffee. Příjemná, útulná kavárna vybavená menšími stolky a tím nejrozkošnějším nádobím široko daleko, které vám na Instagramu rozhodně neudělá ostudu. Kavárna bývá většinou hojně obsazená, takže je tu příjemný šrumec, ve kterém se snadno ztratí vyprávění i té nejhlučnější kamarádky. Ale zpátky ke kafi! Vychutnáte si tu všechny možné nápoje na bázi espressa, připraví vám tu také filtrovanou kávu a pokud pořád nebudete mít kofeinu dost, čerstvě pražená kávová zrnka si můžete koupit s sebou domů.

Mamacoffee

Když chcete pracovat

Kafe, wifi, zásuvka, to je svatá trojice průměrného markeťáka. Jasně, nic víc k práci v kavárně nepotřebujete. Ale v nově otevřeném podniku Ô-mai coffee vám k tomu navíc přidají příjemné posezení, vietnamské chuťovky a v neposlední řadě milou obsluhu, která se nebude ofrňovat nad tím, že u nich vysedáváte celý den. Na mlýnku mají zrnka z londýnské pražírny Square Mile Coffee Roasters a flat white vám tu nachystají se sametovou pěnou, která dojme i toho nejdrsnějšího kávového fašistu.

Ô-mai coffee

Když chcete někoho oslnit

… holku, kluka, klienta, kohokoliv. Když si zkrátka a dobře budete chtít před někým trochu pohonit ego, musíte se plácnout přes kapsu. A Eska spadající po křídla gastro skupiny Ambiente je pro to jako stvořená. Za snídani tu sice necháte ledvinu, ale váš protějšek vám výměnou za dokonalé kafe, jídlo i servis bude zobat z ruky. Na mlýnku mají výběrovou kávu z české pražírny Nordbeans a za kávovarem vyškolené baristy. Místní cukráři a pekaři tu pak (nejen) ke kafi pečou čerstvé buchty, bábovky, křupavé loupáky a koláče ze sezonních surovin.

Eska

Když chcete kafe proměnit ve víno

Mít výběr těch nej karlínských kaváren a nezařadit do něj legendární Můj šálek kávy? To nehodláme riskovat. A tak tu je. To nejlepší na konec! Vlajková kavárna pražírny Doubleshot a srdcovka kávových fajnšmekrů reprezentuje pražskou kavárnu dlouhá léta. Byla vůbec jednou z prvních kaváren, která hostům nabídla kombinaci perfektně připravené kávy, dobrého jídla i kvalitního vína. Na snídani, na oběd, odpolední dortík, na rande, na pracovní schůzku. Ať už zajdete do Šálku kdykoliv, pořád tu bude dokonalá atmosféra. A tak se hravě stává, že z odpoledního kafe se najednou vyklube několik večerních skleniček vína.

Můj šálek kávy