Miloš Čermák: 10 klasických pohádek upravených pro koronavirovou dobu

Autor: Miloš Čermák
Datum: 2. 4. 2020
Foto: Patrik Singer

1) Červená Karkulka.

Mladá dívenka jde navzdory doporučení vlády navštívit svou starou babičku. Zkrátí si cestu přes les, kde na ni čeká Prymula převlečený za vlka. Rozumně si s ní popovídá a vysvětlí jí, jak by to pro babičku mohlo být nebezpečné. Pošle Karkulku do supermarketu, aby babičce nakoupila. Mezitím navštíví babičku, kde rafinovanými otázkami („Proč máš tak suchý kašel?“) zjistí její zdravotní stav. Tím si ověří, že babička je snad v pořádku. Karkulka babičce nakoupí, košík s jídlem jí nechá za dveřmi, zaťuká a uteče. Doma jí pak maminka přešije červený čepeček na roušku.

2) Otesánek.

Klasický příběh manželů, kteří jsou bezdětní a touží po dítěti, je i v nové verzi pro dobu pandemie srdceryvný a smutný. Vytoužené dítě přijde a rodiče se z něj těší, ale pak přijde nařízení o karanténě. Už po týdnu uzavření v malé chaloupce s dispozicemi 2+kk manželé zjistí, že jejich dítě je nesnesitelný a zlomyslný fracek. Navíc vinou nedostatku pohybu strašně ztloustne. Proto ho matka zabije motykou. Oba pak i po skončení karantény žijí bezdětně a šťastně až do smrti.

3) Dlouhý, Široký a Bystrozraký.

Pohled bez příkras do zákulisí celostátního krizového štábu. Dlouhý (Vojtěch) je takový pohledný bambula, který chce využít svých fyzických dispozic k získání popularity, ale překvapivě ho převálcuje další bambula, kterým je Široký (Hamáček). Nikoho nepřekvapí, že je nakonec přechytračí Bystrozraký (Babiš), protřelý šíbr a loupežník.

4) Sněhurka a sedm trpaslíků.

Krásná vizionářka založí v Silicon Valley úspěšný startup. Zaměstnává sedm programátorů, s kterými pracuje ve stísněných kancelářských prostorách v San Francisku. Nadějný rozjezd firmy zasáhne epidemie koronaviru. Poté, co se u jednoho programátora (samozřejmě Kejchala) projeví symptomy onemocnění, rozhodne se žena k bezprecedentnímu kroku: všem programátorům nařídí pracovat z domova. Ukáže se, že se produktivita dokonce zvýší, a firmu ještě před koncem pandemie koupí Google za dvě miliardy dolarů. (Upozornění: Práva na tuto pohádku už koupila společnost Zoom.)

5) Tři veteráni.

Smutný příběh tří seniorů, kteří uprchnou z domova důchodců ohroženého šířením viru. Chodí pak po světě a rozdávají radost i smích, ale bohužel i nákazu.

6) Ošklivé káčátko.

Nádherná metafora o získání přirozené imunity. Jedno z káčátek onemocní koronavirem a málem umře. Navíc se mu všichni vyhýbají. Ale organismus nakonec zákeřný virus porazí a nemocné ptáče se tak promění v krásnou neohroženou labuť. Ta pak bez strachu z nemoci nastoupí do první linie boje s virem.

7) Sůl nad zlato.

Vedoucí provozovny supermarketu Lidl se během jedné pauzy na svačinu jen tak z legrace ptá třech zaměstnankyň, ke kterému zboží by ho přirovnaly. „K argentinské svíčkové ze speciální edice Gourmet,“ řekne jedna. Druhá ho přirovná k panenskému olivovému oleji z nabídky v rámci akce Řecký týden. Třetí, ta nejskromnější a nejkrásnější, řekne: „K velkému balení čtyřvrstvého toaletního papíru!“ Vedoucí se rozzlobí a pošle ji na osmihodinovou směnu na pokladnu, zatímco z ostatních dvou udělá vedoucí úseků. Až když začne pandemie a nákupní horečka, vedoucí pochopí, kdo je v jeho týmu opravdu moudrý a zároveň ho miluje.

8) Šípková Růženka.

Když se starším rodičům narodí jediná dcera, sudičky jí přiřknou krásu a inteligenci. Ale také to, že se na prahu dospělosti nakazí nebezpečným virem. Když skutečně krátce před jejími osmnáctinami začne pandemie, rodiče dceři nakážou přísnou karanténu, a to ještě dřív, než je vyhlášena celostátně. Ale mladá nerozumná dívka v noci tajně uprchne z bytu a jde na diskotéku, kde se nakazí. Onemocní a upadne do kómatu. O tragickém případu informuje Český rozhlas a pořad vyslechne mladý vědec. Ten zrovna v laboratoři zjistí, že proti viru velmi dobře účinkuje starý lék na bázi chlorochinu. Vyhledá nešťastné rodiče a zařídí, aby jejich dceru zařadili do výzkumného programu testování léku. Stane se zázrak, lék zabere a dívka se vyléčí! Mladý vědec se do ní zamiluje a očekává, že spolu budou žít šťastně až do smrti. Ale skutečný život není pohádka, to všichni víme. Hned jak epidemie skončí, dívce otrne a začne zase chodit na diskotéky, kde vyhledává nezávazný sex s potetovanými svalnatými mladíky. Poučení příběhu je v tom, že být vědcem je nesmírně důležité a vnitřně uspokojující, ale cesta k sexu s hezkými dívkami to není.

9) Dívka na koštěti.

Strhující příběh o mladé manažerce, která uprostřed drtivé ekonomické krize přijde s projektem létajícího elektrokola. Všichni se jí vysmívají, ale jí se podaří získat investory a vybudovat firmu, která nejen umožní lidem zase cestovat, ale zároveň je dlouhodobě udržitelná i ekologicky. Ve zfilmované verzi je i scéna, ve které mladou byznysmenku podpoří Greta Thunbergová. To se však nepodařilo potvrdit a autoři si to nejspíš vymysleli.

10) Pekařův císař.

Nový děj je umístěn do Strakovy akademie, kde vládne premiér proslulý vášní pro vědu. Po alchymistech žádá vyrobení vakcíny. Protože není moc chytrý, nechá si namluvit, že ji alchymisté objevili. Ale jedná se jen o potravinový doplněk na bázi čínské medicíny, samozřejmě bez účinků. Nikdo se však neodvažuje premiérovi říct, že o vakcínu nejde. Vyústění je logické: premiér onemocní a jeho život je ohrožen. Zachrání ho nakonec vůdce opozice, který se postaví do čela celostátního hnutí a začne pořádat sérii hackatonů. Občané nejdřív ušijí dostatečný počet roušek, pak vyrobí potřebné množství ventilátorů a nakonec objeví i vakcínu. Závěrečná píseň „Ten dělá to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc“ zůstává stejná.