Onigirazu: Veganský fastfood z Japonska

Autor: Barbora Votavová
Datum: 7. 7. 2020
Foto: Barbora Votavová

Sushi a sendvič nejde dohromady. Říká kdo?!

Máte chuť na něco zdravého, lehkého, nemáte příliš času nazbyt a salát rozhodně není to, co uspokojí vaše chuťové buňky? Zajděte si do nového bistra Onigirazu, kde vám připraví lahodné veganské sushi sendviče! Zdravější oběd byste v Karlíně jen těžko pohledali.

Karlínské Onigirazu otevřelo letos v květnu, ale pobočka na Letné funguje už nějaký ten pátek. A dveře se tu netrhnou. Majitel japonského fastfoodu totiž přišel s něčím, co v Praze dosud chybělo. Originální, zdravé a na přípravu jednoduché jídlo, navíc za příznivou cenu.

Onigirazu není jen název podniku, ale především oblíbená japonská pochoutka, kterou si můžete sníst přímo na místě, vzít s sebou na lavičku do parku nebo samozřejmě také do práce. Základem onigirazu je rýže, kterou doplňují nejrůznější náplně. Vše je pak šikovně zabalené v řase nori, aby vám nic nevypadlo. Sendviče jsou veganské a bez lepku, ale tak dobré, že si je zamilují i ti, kteří běžně rostlinnou stravu nevyhledávají.

V aktuální karlínské nabídce najdete miso polévku a tři druhy sushi sendvičů. Na výběr je tempeh se špenátem, pikantnější kokosové kari s brokolicí nebo kimchi s uzeným tofu. My jsme ochutnali všechny tři a slibujeme, že ani s jedním chybu neuděláte. Ale kdybychom měli přece jen vybrat, tempeh je náš favorit.

Jeden sushi sendvič vás vyjde na 75 korun, ale na pořádný oběd vám to pravděpodobně nebude stačit. Chce to alespoň dva kousky (o důvod víc vyzkoušet různé druhy!), nebo nakombinovat s miso polévkou. 

Plusové body sbírá Onigirazu nejen za skvělé jídlo, ale také za ekologický přístup. Říkají tu velké NE plastům a raději volí rozložitelné materiály. Snaží se při provozu co nejvíce držet zásad zero waste a myslet na životní prostředí.