Praktika: Jedna z nejlepších pražských pekáren konečně zakotvila i v Karlíně

Autor: Barbora Votavová
Datum: 17. 5. 2021
Foto: Barbora Votavová

Na chlebu si nikdo nemůže vypěstovat závislost. Říká kdo?!

Správný karlínský fajnšmekr si pro chleba do Praktiky i přes půl města skočí. Teď už ale nemusí, protože jedna z nejlepších pražských pekáren má nově pobočku konečně v Karlíně.

Praktiku najdete na Sokolovské ulici, kousek od vstupu do metra, na místě, kde dříve bývala kavárna Mamacoffee. Otevřeno mají pouze ve všední dny, od půl 8 do 6 večer. A i když je tu podnik sotva pár týdnů, dveře se od rána do zavíračky netrhnou.

Původně začínala Praktika na Vinohradech, pak otevřela pobočku na Letné přímo na ulici Milady Horákové a na začátku letošního května tedy i v Karlíně. Za pekárnou stojí ostřílený pekař Tomáš Solák, který sbíral zkušenosti ve Velké Británii nebo ve Spojených státech. Než se pustil do vlastního podnikání, působil v londýnské pekárně E5 Bakery a v americké pekárně Farm and Sparrow. V rozhovorech říká, že chleba by měl být extrémně mokrý a protkaný směsicí větších a menších vzduchových bublin. A právě takový chleba, po vzoru amerických řemeslných pekáren, pečou v Praktice. 

Jejich kváskového fešáka bezpečně poznáte podle kypré střídy, křupavé kůrky, výrazné vůně použitých obilovin (žito nebo špalda) a charakteristické lehce nakyslé chuti. V chlebu není nic jiného než kvalitní kvas, bio mouka mletá na kameni, voda a sůl. Po ochutnání by se úplně chtělo říct Teda, to muselo dát příšernou práci. Přitom taková blbost, co? Velkým benefitem chleba z Praktiky je, že pokud by se náhodou stalo, že ho nesníte na posezení, vydrží vám několik dnů jako čerstvý. Protože je vyroben z čerstvého zrna, uchovává si také daleko více živin a vitamínů. Skvělý je s obyčejným máslem a solí, ale i s poctivou domácí marmeládou.

Praktika patří mezi pekařskou špičku, nejen když jde o chleba. Pochutnáte si tu na sladkém a slaném pečivu, na kterém si vypěstujete závislost jen to hvízdne. Ochutnejte třeba jejich slaný croissant s kimchi a uvidíte sami. Skvělé jsou ale i nadýchané koblihy s vanilkovým nebo čokoládovým krémem. A takový skořicovník? To je hotové nebe v puse.

Nákup čerstvého pečiva můžete využít také jako zastávku na kafe. Připraví vám tu s sebou perfektní batch brew i klasické kávové nápoje na bázi espressa.