Česká klasika v Karlíně. Kam na svíčkovou nebo poctivou sekanou v housce?

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 14. 3. 2023

Už vám dobroty z asijské kuchyně, pizza nebo burgery lezou ušima a raději byste pro změnu zase nějakou tu českou baštu? Poradíme vám, kam v Karlíně vyrazit za poklady české kuchyně!

Pohostinec Karlín

Pohostinec Karlín v Pobřežní ulici je skvělé místo pro setkání s přáteli, slavnostní večeře, obchodní jednání nebo třeba firemní večírky. Zamilujete si ho ale také na obědové pauzy, kde si vychutnáte polední menu plné tradičních českých pokrmů s moderními prvky. V kuchyni Pohostince kladou důraz na kvalitní suroviny z lokálních zdrojů a samozřejmě také na jejich špičkové zpracování. Pravidelně na něm najdete české polévky – vývar, zelňačku nebo třeba kulajdu. Z hlavních jídel se pak můžete těšit třeba na řízek, krůtí roládu, guláš nebo vepřová líčka.

Lokál Hamburk

Pokud máte chuť na hospodskou klasiku v její nejlepší podobě, Lokál je jasná volba. Kuchaři tu vaří poctivá česká jídla bez umělých dochucovadel a polotovarů. Vše je čerstvé a od místních dodavatelů. V Lokále vás na menu čeká třeba pražská šunka s tím nejsmetanovějším křenem, nakládaný hermelín, silný slepičí vývar s masem a nudlemi nebo smažený sýr vyzrálý šest týdnů s vyhlášenou tatarkou. Nechybí ani sváteční jídla jako je svíčková nebo gulášek se šesti. A komu ještě zbyde místo, větrník s nadýchaným karamelovým krémem na závěr je ta nejsladší tečka. Síť restaurací Lokál je úspěšný koncept z rodiny Ambiente a patří k nejuznávanějším a nejoblíbenějším podnikům v Česku. V Karlíně ho najdete pod jménem Lokál Hamburk kousek od Karlínského náměstí.

Bufáček

Nováček na karlínské gastroscéně nabízí bohatý výběr toho nejlepšího z rodinného Řeznictví a uzenářství Čejka, které má v oboru dlouholetou tradici. Řeznické řemeslo si v rodině Čejkových předávají už od roku 1921. Do Bufáčku můžete zajít na rychlý oběd, odpolední svačinu i pro spoustu dobrot k večeři. Hvězdou menu je několikrát oceněná Skutečská tlačenka, kterou je řeznictví Čejka vyhlášené a ročně jí vyrobí kolem 24 tun. Za ochutnávku stojí také Cool hovězí, sušená hovězí roštěná naložená ve směsi pepře, cukru a soli, párky, sekaná v housce i zabijačkové pochoutky – od jitrnice až po křupavé škvarky.

Dva kohouti

Kde tu českou klasiku nejlépe spláchnout? No přece u Dvou kohoutů! Každý den tu vaří jen pár metrů od výčepu skvělý ležák, ale kromě něj tu mají i širokou nabídku z pivovaru Matuška. Něco dobrého k snědku samozřejmě nesmí chybět, ale teplou kuchyni tady nečekejte. V nabídce je pár studených chuťovek – od utopence až po pepřenky.

Ovocný Světozor

Ovocný světozor, to je ikona všech českých cukrárenských klasik. Do povědomí a chuťových buněk Pražanů i turistů se zapsal díky legendární jahodovo-banánové točené zmrzlině i bohatému výběru obložených chlebíčků. A právě chlebíčky jsou jedním z českých fenoménů gastroscény již více než sto let. Na pultu tu pravidelně najdete šunkový s bramborovým salátem, hermelínový, krevetový, s vejcem a šunkou nebo třeba s prosciuttem či pomazánkou z červené řepy. Máte radši sladkou tečku? Vybírat můžete z nepřeberného množství šlehačkových a tvarohových dortů, cukrářského pečiva, palačinek nebo mléčných koktejlů.