Sezona jahod je tu. Tyhle recepty musíte zkusit!

Autor: Lucie Nováková
Datum: 11. 6. 2024

Sladké, šťavnaté, voňavé a lákavě červené – přesně takové jsou jahody, které jsou aktuálně v sezoně. Až ulovíte na karlínských trzích košík dokonalých jahod, budou se vám hodit následující recepty.

Jahodová zmrzlina z cottage

Nebudeme vám nalhávat, že jde o smetanovou krémovou zmrzlinu, která by mohla konkurovat té, co máte tak rádi ve zmrzlinářští. Jde ale o příjemné odlehčené osvěžení do horkých dnů, které vás i díky obsahu bílkovin zasytí. 

Ingredience na 2 porce

  • 150 g čerstvých zralých jahod
  • 200 g cottage
  • 50 g medu

Na dokončení

  • hrst lyofilizovaných jahod
  • hrst pistácií

Postup

  1. Jahody očistíme a odstraníme stopky. 
  2. Všechny suroviny dáme do vyšší a úzké nádoby. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka.
  3. Přelijeme do nádoby, kde chceme zmrzlinu mrazit.
  4. Posypeme lyofilizovanými jahodami a posekanými pistáciemi.
  5. Dáme zamrazit. 
  6. Před podáváním necháme 30 minut lehce povolit v pokojové teplotě.

Doba přípravy | 10 minut + mražení

Letní salát s jahodami a kozím sýrem

Chcete tip na oběd nebo večeři, kterou připravíte ani ne za 10 minut, osvěží vás v horkých dnech a bude vás bavit? Přesně takový je tento salát, který neobvykle obsahuje i jahody. 

Ingredience na 2 porce

  • 100 g oblíbené směsi listových salátů
  • 100 g kozího sýra (může být měkký nebo plísňový)
  • 100 g čerstvých zralých jahod
  • 50 g opražených lískových ořechů

Medová zálivka

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • sůl

K podávání | kváskový chleba

Postup

  1. Saláty rozdělíme do 2 větších misek.
  2. Na saláty rozdělíme kousky sýra.
  3. Jahody očistíme a nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. Přidáme do salátu. 
  4. Posype posekanými lískovými ořechy. 
  5. Těsně před podáváním zakápneme zálivkou. 
  6. Podáváme s kváskovým chlebem. 

Medová zálivka

  1. Všechny suroviny odměříme do uzavíratelné sklenice, zavřeme a důkladně proklepeme, aby se jednotlivé složky spojily. 

Doba přípravy | 10 minut

Sypaný tvarohový koláč s jahodami

Snažší koláč těžko vymyslíte. Suroviny jen smícháte a postupně nasypete a nalijete do formy, přidáte jahody a dáte upéct do trouby. Dokonalost.

Ingredience

Sypká směs

  • 2 hrnky jemných/minutových ovesných vloček (hrnek má objem 250 ml)
  • ½ hrnku hladké nebo celozrnné špaldové mouky
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli

Tvarohová náplň

  • 500 g tučného nebo polotučného tvarohu ve vaničce
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • ¾ hrnku plnotučného mléka

Dokončení

  • 200 g čerstvých jahod 
  • 80 g másla + trochu na vymazání formy

Postup

  1. Začneme předehřívat troubu na 180 stupňů (horní a spodní ohřev).
  2. Formu vymažeme máslem. 
  3. Připravíme sypkou směs – ve větší míse metličkou vše smícháme.
  4. Stejně tak si připravíme sypkou směs – ve větší míse prošleháme všechny ingredience. 
  5. Jahody očistíme a nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny.
  6. Zkompletujeme koláč – větší polovinu sypké směsi nasypeme do vymazané formy. Opatrně nalijeme tvarohovou náplň. Na ni poklademe pokrájené jahody. Rovnoměrně zasypeme zbylou sypkou směsí. 
  7. Po celém povrchu koláče poklademe plátky másla. 
  8. Dáme péct na cca 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minut. 
  9. Před krájením necháme zchladnout. 

Doba přípravy | 10 minut + pečení

Velikost formy | 22 × 15 cm

Tipy na obměny

Místo jahod se hodí i jiné sezonní ovoce jakou jsou borůvky, maliny, pokrájené meruňky. Na podzim švestky a na jaře rebarbora. Ovoce lze také vynechat a místo něj do tvarohu vmíchat např. do rumu namočené rozinky.