Jak se zahřát i v zimě?

Autor: Lucie Nováková
Datum: 23. 1. 2024
Foto: River Rink, Kolektiv, Unsplash, Lucie Nováková

Hrnek s čajem pro celkové prohřátí vám během chladných zimních dní už nestačí? Máme pro vás několik nápadů, jak se prohřát skrz na skrz.

Jezte potraviny a jídla, která vás zahřejí

Nejspíš během chladných dní přirozeně nemáte chuť na saláty, ani chuťově nevýrazná rajčata a okurky. Tato zelenina je skvělá v létě, kdy vás ochlazuje. Abyste se naopak prohřáli zevnitř, zkuste zařadit potraviny, které přirozeně zahřívají. Jaké že to jsou? Syté a husté zeleninovo-luštěninové polévky, masové a kostní vývary, kari, dhály, pečená kořenová zelenina. A pokud přidáte ještě bylinky nebo koření jako je chilli, zázvor, skořice, kardamom. Zima si na vás nepřijde. Skvělý důvod se pustit do pečení skořicových šneků, co říkáte. A u trouby je přeci taky teplo. 

Hýbněte kostrou

Možná, že představa lyžování na zasněžených horách a s krásným výhledem zní lákavěji než si nazout tenisky a jít se proběhnout do chmurných dní. Ale i tak se zkuste přemluvit. V zimě potřebujete na běh jen adekvátní oblečení. Aby vás nedohnala zima, doporučujeme funkční oblečení z merino vlny, teplou čepici a rukavice. Jakmile nasadíte tempo, zima vás nedožene. Po běhu vás navíc bude hřát dobrý pocit, že jste udělali něco pro své zdraví. Během suchých zim není problém jezdit do práce na kole. V Karlíně je spousta stanovišť Rekol. Přibalte si kožené rukavice, které jen tak neprofouknou. Ještě několik týdnů můžete vyrazit na brusle na River Rink. Pokud se nestihnete dostatečně prohřát na bruslích, máme pro vás ještě jeden unikátní tip.

Zakuste zabijačku

Zapište si do diáře! V sobotu 27. ledna od 10:00 můžete zažít pravou vesnickou zabijačku, a to přímo v centru Karlína. Sraz si dejte u lávky HolKy na karlínské straně. A na co přesně se můžete těšit? Přivítání – jak se sluší a patří – chleba se sádlem a panákem ostřejší kapky. Následovat bude klasická zabijačka s kroupami a majoránkou, jitrnice i jelita. Nebude chybět ovar, delikátně připravené vnitřnosti, zabijačkový guláš. Co škvarky? Ty budou taky. Ani o sladkou tečku, tedy spíš buchtu, nepřijdete. Zabijačka je jedinečnou příležitostí, jak ochutnat speciality řezníka Karlínské HolKy ještě dřív, než se podnik v únoru otevře v celé své kráse. Až budete dostatečně sytí, ale možná přeci jen lehce promrzlí, zamiřte do Revíru, kde bude od 15:00 probíhat zabijačková after-party. Horký Rum Punch do ruky vás prohřeje do morku kostí.