Spojka Karlín: Jídlo, které spojuje všechny, kdo se chtějí dobře najíst

Autor: Barbora Votavová
Datum: 28. 10. 2019
Foto: Barbora Votavová

Karlínská gastroscéna už nemůže ničím překvapit. Říká kdo?!

Karlín má (skoro) novou restauraci. A ne ledajakou! V červnu otevřela s velkou slávou Spojka Karlín. Najdete ji v kancelářské budově Praga Studios, kousek od žižkovského tunelu. Jejich mezinárodní kuchyně nabízí moderní jídla, která si zamilují vegetariáni, vegani, bezlepkáři i milovníci masa. 

Spojka Karlín podporuje směr flexitariánství, který v současné době hýbe světem stravovacích směrů. Jeho hlavní myšlenkou je jíst méně masa a pokud už si ho dáváte, tak ať je kvalitní, z volných chovů a zvířat, se kterými bylo šetrně zacházeno. Místní kuchaři nepoužívají do svých pokrmů žádné průmyslově zpracované potraviny nebo rafinovaný cukr. Veškerá jídla připravují od základu z čerstvých surovin, maso odebírají z BioParku a vejce jsou od slepic z volného výběhu.

Každý všední den je k dostání denní menu plné sezónních surovin. Jedna polévka, čtyři různá jídla – z toho je vždy něco vegetariánského nebo bez lepku. My jsme vyzkoušeli báječnou krůtí roládu s dýňovým pyré a nadýchaným karlovarským knedlíkem. Polední nabídku, kterou podávají mezi 11:30 a 15:30, můžete omrknout na celý týden dopředu na webu restaurace.

Spojka nabízí také bohaté snídaňové menu, kterému dominují lívance z čirokové mouky s kokosovým krémem nebo pošírované vejce s holandskou omáčkou. Ve všední dny si tu na nich pochutnáte od 8 hodin, o víkendu od 9 až do 14 hodin. Takže jestli tápete, kam v neděli na brunch, vyrazte směr Spojka!

Ušlechtilou filozofii podniku neuvidíte pouze na talíři, ale také kolem sebe. Vzdušný a příjemný interiér zkrášluje velké množství pokojových rostlin, které dodala botanická laboratoř Haenke. Květiny najdete na stolech, u oken, ale i zavěšené u stropu.