Jak najít více času na čtení? Víme, kde ho hledat!

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 25. 4. 2022

Knihy jsou radost. Dokážou nás vtáhnout do děje, přenést do jiného světa, pohrát si s naší fantazií, inspirovat i naučit nás něco nového. Jenže kde brát více času na čtení? Jak se stát pravidelnými čtenáři a udělat ze čtení běžnou součást všedního dne? Máme pro vás pár tipů a rad.

Mějte knihu neustále u sebe

Noste s sebou knihu vždy a všude. Nikdy nevíte, jestli se někdo neopozdí na schůzku s vámi, kolik minut strávíte při čekání ve frontě, u doktora nebo v MHD. Kdykoliv máte volnou chvíli, využijte ji ke čtení. Že se vám nechce tahat těžké knihy s sebou? Dejte šanci čtečce. Oceníte ji na dovolené i na cestách do práce. Ke čtení můžete využít dokonce také uklízení, vaření nebo venčení psa. Stačí si vybraný příběh pustit do uší. Téměř všechny knižní novinky dnes pořídíte i jako audioknihu.

Vytvořte si čtenářský rituál

Než čekat, až vám sama nějaká ta chvilka na čtení zbyde, vyhraďte si na něj čas předem. Udělejte si ze čtení pravidelný rituál. Naučte se přelouskat pár stránek každý den ráno po probuzení, pár minut v posteli před spaním, během obědové pauzy nebo třeba v MHD cestou do práce. Každá minuta se počítá. Platí na vás termíny? Naplánujte si čtení rovnou do diáře. Takové rande s knihou v kavárně nezní vůbec špatně. V Karlíně můžete vyrazit třeba do Etapy, Ô-mai Coffee nebo do Proti proudu.

Odložte telefon

Schválně si někdy zkuste změřit, kolik času trávíte brouzdáním na sociálních sítích. Kolikrát denně bezmyšlenkovitě sáhnete po telefonu, abyste si ověřili, že se nic nového nestalo? Při chvílích čekání nebo nudy od teď raději popadněte knihu a ponořte se do příběhu, který bude jistě zajímavější a hodnotnější.

Čtěte to, co vás baví

Nebojte se knihy odkládat. Nebaví vás, co zrovna čtete? Nemusíte se cítit provinile, šup s tím pryč. Život je příliš krátký na to, abychom četli knihy, které nás nebaví. Čtení není soutěž, je to především radost a zábava. Pokud knížku neodložíte, hrozí, že se zbytečně zaseknete. Ve snaze dočíst cokoli budete brát knihu do ruky méně a méně, přitom byste se už dávno mohli ponořit do dalšího příběhu, který vás pohltí. Vytvořte si seznam knih, na které se těšíte, takže až (ne)dočtete jednu, můžete hned sáhnout po další.

Knihy vybírejte pečlivě

S předchozím bodem souvisí i správný výběr knih. Někdo má rád milostné romány, někdo raději sáhne po napínavé detektivce, jinému zase více učaruje fantasy. Pokud chcete číst víc, netrapte se s tím „co by se vám mělo líbit“, ale pusťte se do toho, co vás láká a na co máte zrovna náladu. A kde hledat inspiraci? Spoustu knižních tipů najdete v našich starších článcích, na instagramu i v podcastech.

Knižní inspirace:

Nejlepší knihy 2021: Nová Mornštajnová i nezávislý portrét Karla Gotta
Alternativní polistopadový příběh, román o jizvách na dětské duši i baronka na kole
Ze stránek až na obrazovky Netflixu
5 knižních tipů, které vás přenesou zpět do minulosti
5 tipů na audioknihy. Zamilujte si čtení do uší!
podcast Do slov
podcast Liberatura
podcast Záložka
youtube Martinus.sk
instagram @_dzejny
instagram @denisa_ballova
instagram @aneta.zimova
instagram @kristy.had