Jahodový crumble

Autor: Lucie Nováková
Datum: 10. 6. 2025

Koláč, který není koláčem v pravém slova smyslu. Nemá totiž v základu těsto. Crumble obsahuje jen spousty ovoce a ještě víc drobenky. Není to geniální? Je! A navíc vám příprava zabere doslova 10 minut. 

Ingredience

  • 90 g másla
  • 55 g třtinového cukru
  • 60 g ovesných vloček
  • 80 g celozrnné nebo hladké špaldové mouky
  • 500 g čerstvých zralých jahod (váha v neočištěném stavu)

K podávání

  • zakysaná smetana, tvaroh nebo vanilková zmrzlina

Příprava

  • Jahody omyju a nakrájím na poloviny až čtvrtiny. Pokrájené jahody rovnou vkládám do zapékací misky. Tu není třeba vymazávat. 
  • Začnu předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
  • Do nožového mixéru pokrájím máslo na menší kousky, přidám cukr, vločky a mouku. Několika pulzy mixuju, než se všechny suroviny spojí v drobenku.
  • Drobenku nasypu na jahody a dám péct na 40 minut.
  • Podávám ještě horké se zakysanou smetanou, tvarohem nebo zmrzlinou.

Doba přípravy | 15 minut + pečení

Velikost zapékací misky | 15 × 22 cm

Hledáte ještě další jahodovou inspiraci?

V tomto článku najdete recepty na rychlou jahodovou zmrzlinu z cottage, salát s jahodami a kozím sýrem a také sypaný koláč s tvarohem a jahodami. Tady vám prozrazujeme recepty na jahodové knedlíky, fermentovanou ovesnou kaši s jahodami nebo snadný jahodový dezert do skleničky.