Jahodový crumble
Datum: 10. 6. 2025
Koláč, který není koláčem v pravém slova smyslu. Nemá totiž v základu těsto. Crumble obsahuje jen spousty ovoce a ještě víc drobenky. Není to geniální? Je! A navíc vám příprava zabere doslova 10 minut.


Ingredience
- 90 g másla
- 55 g třtinového cukru
- 60 g ovesných vloček
- 80 g celozrnné nebo hladké špaldové mouky
- 500 g čerstvých zralých jahod (váha v neočištěném stavu)
K podávání
- zakysaná smetana, tvaroh nebo vanilková zmrzlina
Příprava
- Jahody omyju a nakrájím na poloviny až čtvrtiny. Pokrájené jahody rovnou vkládám do zapékací misky. Tu není třeba vymazávat.
- Začnu předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
- Do nožového mixéru pokrájím máslo na menší kousky, přidám cukr, vločky a mouku. Několika pulzy mixuju, než se všechny suroviny spojí v drobenku.
- Drobenku nasypu na jahody a dám péct na 40 minut.
- Podávám ještě horké se zakysanou smetanou, tvarohem nebo zmrzlinou.
Doba přípravy | 15 minut + pečení
Velikost zapékací misky | 15 × 22 cm


Hledáte ještě další jahodovou inspiraci?
V tomto článku najdete recepty na rychlou jahodovou zmrzlinu z cottage, salát s jahodami a kozím sýrem a také sypaný koláč s tvarohem a jahodami. Tady vám prozrazujeme recepty na jahodové knedlíky, fermentovanou ovesnou kaši s jahodami nebo snadný jahodový dezert do skleničky.