Za pár minut, hodně muziky. 3 tipy na jednoduché letní dezerty

Autor: Barbora Votavová
Datum: 28. 6. 2021
Foto: Barbora Votavová

Honí vás mlsná, ale nechce se vám v tom horku stát dlouho v kuchyni, dlouze vyvařovat a nacpat se pak těžkým sladkým dezertem? Přinášíme vám tři tipy na lehké a osvěžující laskominy, které vám zachutnají (nejen) v horkých letních dnech a jejich příprava vám zároveň nezabere více jak 15 minut.

Vyletněné skoro tiramisu

Na pravé italské tiramisu dneska zapomeňte, s tím se dělat nebudeme. Vypůjčíme si z něj ale tu nejlepší část. Pojďme si upřímně říct, že na celém tiramisu je nejlepší stejně ten krém. Takže piškoty v téhle vyletněné verzi s klidem oželíme!

Co budete potřebovat? Jedno balení mascarpone, 3 vejce, vanilku, 2 lžíce cukru krystal a ovoce. V sezóně vsaďte na jahody nebo borůvky, zkusit můžete i banán, který dezert ještě více osladí. 

Zhruba hodinu před přípravou si z lednice vyndejte mascarpone, ať vám trochu povolí. Rozdělte si vejce na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu, žloutky ve větší míse vyšlehejte do pěny společně s cukrem. Chvilku to potrvá a mnohem lépe vám to půjde elektrickým šlehačem. Do žloutkové pěny s cukrem přidejte pár kapek vanilkové esence, celé mascarpone a promíchejte dohromady. Krém lehce vyšlehejte, ať v něj nejsou hrudky. Poté opatrně vmíchejte sníh a dejte pozor na otřesy. Hotový krém dejte na chvilku vychladit a mezi tím si nachystejte ovoce. Do mističek nebo skleniček pak postupně vrstvěte ovoce, krém, ovoce, krém a závěrečnou vrstvu krému ozdobte nebo lehce poprašte kakaem. I když byste si na dezertu nejradši hned pochutnali, dejte ho alespoň na půl hodiny do lednice. Je to pro vaše i jeho dobro.

Prázdninový koláč podle Bju Kitchen

Prázdninový koláč podle blogu bjukitchen.cz  je ten nejrychlejší a nejjednodušší koláč, ve kterém upotřebíte letní ovoce ze zahrádky a máte jistotu, že se po něm okamžitě zapráší. Oproti původnímu receptu jsme upravili množství cukru. Koláč je díky spoustě ovoce sladký až až. 

Co budete potřebovat? 3 vejce, 70 g třtinového cukru + 40 g na posypání, 120 g hladké mouky (můžete dát i špaldovou), 500 g až 700 g ovoce (třešně, borůvky, maliny, rybíz, jahody, zkrátka co zahrada a dům dá) a 80 g másla.

Dejte si předehřát troubu na 180 °C a kulatou formu o velikosti cca 24 cm vymažte máslem. Pak si ve velké míse vyšlehejte vajíčka s cukrem do husté pěny, snižte rychlost a pomalinku přisypte po částech mouku. Ovoce si rozdělte na dvě části a jednu nasypte do vymazané formy. Tu zalijte hotovým těstem a navrh dejte zbylé ovoce. Poklaďte kousky másla a rovnoměrně posypte třtinovým cukrem. Koláč pečte dozlatova zhruba 45 až 55 minut.

Domácí ovocné nanuky

Máte doma ovoce, které potřebuje rychle spotřebovat? Udělejte si domácí nanuky! Potřebujete k tomu tyčový mixér a formičky na nanuky. Ty sežete v domácích potřebách, jednom nejmenovaném švédském obchodě s nábytkem nebo v útrobách internetu. Na léto jsou nanukové formičky naprostá nezbytnost! Domácí nanuky jsou daleko chutnější než ty kupované, nepotřebují doslazovat a sami máte pod kontrolou veškeré suroviny. Variant existuje tolik, kolik vám dovolí vaše fantazie. Ale nebojte pár kombinací pro inspiraci tu pro vás máme!

  • Rozmixované jahody a banán, kousky máty.
  • Rozmixované avokádo a banán, chia semínka.
  • Rozmixované jahody, celé borůvky, pár kapek smetany ke šlehání. 
  • Rozmixované mango, kousky jahod, celý mák.
  • Rozmixovaný banán, pár lístků baby špenátu